2010. január 17. -

Angliai au-pair- és irodai munkaélményeimről olvashatsz, kezdetben ékezetek nélkül :) Mindent persze nem tudok leírni, ami velem történik, nem tudom 100%-ig visszaadni, hogy milyen beszélgetéseink vannak, hogy bánnak velem, hogy érzem magam, de próbálom... Leírok sok - talán felesleges - dolgot, és még több fontosat elfelejtek, de az összkép azért remélem megvan :) Ha véletlenül kerültél ide, és fogalmad sincs ki vagyok, irány a "Csak úgy idetévedtél?"... Ha képeket szeretnél nézegetni vagy többet szeretnél megtudni Yasminról, akkor irány a "Képek + Yasmin" :)

Utolsó kommentek

  • MissMarple: Szia Viki, nem folytatod a blogot az új életedde... (2012.02.24. 12:11) Ami eddig kimaradt...
  • Timiaupair: Szijjja! Elkezdtem olvasni a blogodat, nagyon s... (2012.01.08. 10:58) Ami eddig kimaradt...
  • vica0330: A mostani bejegyzésedet olvasva már kicsit nyugo... (2011.12.03. 20:12) A döntés
  • Utolsó 20

Sale-rebajas-saldi...

2011.01.16. 23:06 - vikiaupair

Világszerte értett és kedvelt szavacskák :) Részletek alább :)

Az 1 órából végül fél 2 lett tegnap éjjel. De nem volt gond, mivel ezúttal szerencsére semmi nem zavarta édes álmomat :) Kiderült amúgy mi volt, találkoztam Berttel az udvarban, és kérdezte, hogy volt-e múlt éjjel is biiip-biiip? Mondtam, hogy nem, de ugyan mondja már meg, hogy mi a pokol miatt nem tudtam aludni péntek éjszaka??? Ma megtudtam, hogy a füstjelző (legalábbis ez) ha merül, csipog. Folyamatosan. Nem áll meg soha... így jelzi, hogy új elemre van szüksége, mert hamarosan elhalálozik. Tehát nem tévedtem sokat akkor, amikor azt írtam tegnap, hogy valaminek nagyon fontos közlendője volt a nagyvilággal :)))

A napomat egyébiránt pohártöréssel kezdtem... nem törtem még semmit idén, ha jól emlékszem. Bár Yasmin szobájában a felső polcról megindultak a dolgok valamelyik nap porszívózás közben... de szerencsére minden ép maradt :) Na de vissza a mai eseményekhez: úgy volt, hogy Hajnika jön értem dél körül, és bemegyünk Camberley-be, de mivel emlékeztem, hogy a lányok is mennek, írtam gyors anyunak, hogy mikor, így elvittek. Pauline is jött egyébként, apu meg is jegyezte, hogy mi történik, hogy együtt vonul a női osztag. Apropó nők: pénteken mondta, hogy nem bánná, ha kan kutya kerülne a házhoz, mert már így is nagyon túlsúlyban vagyunk :)))

Amikor odaértem, Yasmini éppen serényen evezett. Nem nyújtja ki teljesen a lábát, de nagyon ügyes, nem is gondoltam volna. Ma is 10 percet lenyomott. Na meg a kiskutya miatt most van egy kis zsarolási potenciál anyuék kezében :))) Közben egyébként dicsérték a karkötőt, amit tegnap ügyeskedtem össze, az egész család „odavan” érte. Pauline eközben futott be, és már hozzá is eljutott a „hírem”. Csak ennyit mondott: „Mihez nem ért ez a lány?” :))) Hát azért több mindenhez nem értek, mint igen. Anyuskám mondta is, hogy ki gondolta volna évekkel ezelőtt, mikor fonogattunk, hogy egyszer újra szükség lesz a „tudásra”? :) Ez amúgy az egyetlen „kézműves foglalkozás”. amit űztem :)) Kifejezetten tehetségtelen rajzoló, stb. vagyok... Na meg türelmetlen az ilyesmikhez. Pedig a Rákok elvileg jók ezekben. A kivétel pedig erősíti a szabályt, mint tudjuk. Ettől eltekintve egyébként abszolút Rák vagyok :)

Na de megint nagyon elkalandoztam... Camberley-ben ettünk-ittunk-vásároltunk-beszélgettünk. Aminek a legjobban örülök: néhányan talán emlékeztek, amikor múltkor írtam egy leértékelt kis bőr topánkáról, türkiz-lila-sötétkék színben, és 5,5-es volt a legnagyobb, nem tudtak nagyobbat adni. Na képzeljétek: ma bementünk újra a Clarksba, és egyetlen volt: egy 6-os. Nem is hittem a szememnek! :) Azóta párszor már voltam itt bent, mindig átfutottam azért az akciós polcokat, hátha... És most ott volt, és még jobban is jártam, ugyanis mostmár nemhogy félárazva volt, hanem 70%-kal le volt értékelve. Múltkor még 25 font lett volna, ma pedig 13 font volt. A sorban előttem álló nő is megdicsérte, hogy milyen szépséges :) És valóban gyönyörűséges, kényelmes. Most mondjátok, hogy nem! :) :

http://cambridge.gumtree.com/cambridge/17/66477717.html

(Csak a kép miatt... a Clarks honlapján már nincs fent, ezt a hirdetést dobta ki: egy nő árulja a felemás méreteket. Szegénynek nagyon nem egyformák a lábai... így 2 párat vett belőle, milyen már ez? :)

Vettem még egy kabátot az ESPRIT-ben, ugyancsak télvégi leárazás... és még egy-két dologgal megleptem magam... az Accessorize-ban is leárazás van, na... :) Ja, a másik, aminek a legjobban örülök: begyűjtöttem az online rendelt fürdőszobai akasztós tárolómat. (Nem volt a boltban, így meg kellett rendelnem.) 3 kis polc, hogy ne a földön kelljen tárolni a cuccokat a tusolóban, és főleg, hogy ne boruljanak fel mindig :)

Hajni hazahozott, vacsiztunk virslit, boroztunk egy picit. 5 körül elment, aztán pakoltam, neteztem, amikor volt... Tusi, Grace klinika, most pedig korai fekvés.

Anyuék megérdemelt kimenője

2011.01.15. 23:59 - vikiaupair

... tehát a pihentető alvásnál hagytam abba. Álmomban esetleg. Oh, ott sem... Merthogy aludni sem tudtam. És hogy miért? A pontos okát nem tudom, illetve az okozóját. Valószínűsíthetően Bert garázsában gondolta úgy valamilyen gépezet, hogy komoly közlendője van a nagyvilággal éjnek évadján... olyannyira, hogy le sem állt, csak sípolt, sípolt és sípolt. Órákig. még reggel is, amikor dolgozni indultam... Biiip-biiip, biiip-biiip, biiip-biiip... Kipróbáltam mindent: bekapcsoltam a tv-t, fejemre húztam-nyomtam a párnát, takarót, ipodot dugtam a fülembe... de akkor meg féltem, hogy mi van, ha véletlenül sikerül úgy elaludnom, hogy nem ébredek fel és elkésem. A lényeg, hogy kb. éjfél-egytől ment ez az iszonyatosan zavaró ütemes sípolás, és már azt hittem megőrülök, de komolyan. Valamiért folyamatosan abban bíztam, hogy majd leáll, annyira nem akartam éjjel, hidegben levánszorogni. 4 óra körül aztán már több volt a sok(k)nál - lementem, de nem jártam sikerrel. Mondjuk csak a saját garázsomban néztem szét, mert nem akartam mindegyiket nyitogatni... bár lehet azt kellett volna... Berttel azóta sem találkoztam, de majd tuti megkérdezem, hogy van-e tippje mi volt ez?

Szóval egy pozitív értelemben hosszúnak induló, és még hosszabban végződő éjjel után nem túl frissen munkába indultam. Csak Natalie volt bent, szegény egész nap telefonált: jó néhányan vannak éppen Tunéziában, vagy éppen most mennének... és hát biztos hallottátok, hogy helyzet van: zavargások, felfordulás.

Én befizetéseket csináltam. Nem azért, hogy magamat dicsérjem, de meglátszik, hogy nem Sam vagy Sarah ellenőrizték a foglalásokat... nem is kellett semmit javítgatnom, így sokkal gyorsabban halad a dolog. Most volt először, hogy az a nap került hozzám, amit én csekkoltam :) Ezután pedig egészen estig csekkoltam tovább...

Hazatekertem (szemerkélő esőben...), szusszantam, tusiztam, és már mentem is sittelni. Anyu nagyon sürgölődött, azt mondta nem akar nekem nagy kupit hagyni. Nocsak :) Na jó, azért ez nem példa nélküli, általában próbálja normalizálni a körülményeket ilyenkor. Kicsit csúszásban voltak, még csak akkor kezdtek el készülődni. Yasmini hajának – akarata ellenére való – megszárítása után elpakoltam a konyhában, elindítottam egy mosást – miért is ne segítenék magamon, illetve a hétfői napomon? Yasmini kezdte már a hisztit, úgyhogy apu jól kiosztotta. Állítólag ma is extra idegesítő volt, és már napok óta... egész héten... apu ismét tartott neki egy monológot, ilyenekkel, hogy „mindketten tudjuk, hogy veled mindig nehéz dolguk van a lányoknak (au-paireknek), ha mi elmegyünk valahova”, és hogy ne merjen rosszalkodni, mert élete legrosszabb napja vár rá holnap... Nem csak hogy jó legyen, legyen tökéletes! Nem azt akarja hallani tőlem, amikor hazaérnek, hogy „jó volt-jó volt, csak...” :)))) és ilyenek. Ezt már sokszor leírtam, de amiatt is szerencsés vagyok, hogy itt tényleg – szép magyarosan – nevelve vannak ezek a gyerkőcök. Ezt nap mint nap látom-hallom. Gyanítom, ha Yasmin nem lenne kerekesszékhez kötve, ő is olyan angyal lenne, mint Sebastian. Na jó, annyira azért lehet, hogy nem, de nem szakadna el nála a cérna ennyiszer....

Szóval sittelés... ígéretemhez híven a karkötőfonásra is sor került. Az én technikámmal (az egyetlennel, amit tudok:) levertem az összes többit :) Nagyon tetszett nekik. Azért mondtam, hogy ebből nem lesz rendszer... A lefekvéssel majdnem voltak gondok, mármint az időponttal. De csak majdnem :) Yasmin hullafáradt volt, úgyhogy ő lefeküdt 9 után, Sebastiannak pedig engedtem, hogy végignézzen valami állatos dokumentumfilmet – háromnegyed 10-ig. Yasmin azt hitte, hogy ő is alszik, máskülönben nem lehetne, inkább ott aludna el a kényelmetlen kanapén ő is, de nem hagyná, hogy Sebastian tovább fent legyen, mint ő.

Ja, a legnagyobb hírt nem mondtam: lesz kiskutya. Na nem az a drága és nem holnap. Mondták, hogy csak azért mert közel van nem kell rögtön nekiugrani... ja, mert négy nap aztán sokat számít :) Inkább távolabbról hoznak, és nem fajtiszta boxert, hanem boxer-labrador keveréket csütörtökön. Cukik, láttam őket képen. Bírom, hogy ilyenkor olyan a család, mintha 4 gyerekből állna :D Be vannak zsongva mind :) És igazából már én sem tekintek annyira búsan a jövőbe ezzel kapcsolatban. Nyilván nem rám hárul majd minden :) Ha igen, költözöm :)

Anyuék 11 felé jöttek meg, gyors duma, aztán elvonultam. Elvileg apu jövő héten valamit intézkedik, hogy ne legyen ennyire rossz a netem. Csak nem tudom hanyadik a listán... Hazafelé felszedtem az új bőröndömet is, és Hajniét is, amiket csütörtök délután rendeltem, és már tegnap délután megjöttek, miközben dolgozni voltam. Ingyen házhozszállítás volt, és úgysem tudtam volna hazahozni... Tegnap viszont teljesen kiment a fejemből este, így ma gyűjtöttem be őket. Szépséges, az enyém mindenképpen, mert csak azt bontottam ki. Bár nagy meglepi nem volt, mert a boltban már megvizsgáltuk őket, utána rendeltem csak.

No azt hiszem ideje alukálni, 1 óra lett rám megint. De legalább az a hülye valami csendben van most. Mondtam anyuéknak, hogy felébresztem őket is éjszaka, ha megint rákezdi :)

Oh, és tettem fel képeket az otthonlétemről (bár alig fényképeztem sajnos):http://picasaweb.google.com/nemethviki13/OtthonKaracsonySzilveszter#

Meg a múlt vasárnapi Santa Cycle-ról is:

http://picasaweb.google.com/nemethviki13/SantaCycle#

Ünnep: lebontották a „berlini falat” :)

2011.01.14. 23:59 - vikiaupair

A reggeli teendőimmel viszonylag gyorsan végeztem, annak ellenére is, hogy Yasmin otthon volt. Persze most is percenként kellett neki valami, zsepi, víz, ölelés... ezek a „menő” dolgok mostanság :)

Mivel tegnap már vasaltam egy kicsit, mára már nem jutott olyan sok, így volt egy kis pihim az iroda előtt. Az eső szerintem utál engem, vagy éppen nagyon szeret? :) Merthogy most is kb. 2 perccel azelőtt kezdett el esni, mielőtt indultam. Ma is ellenőriztem, rájöttem, hogy szeretem csinálni. Főleg, hogy – bár senki nem tanított meg – elkezdtem a bonyolultabbakat is, és láss csodát, megy :D Valami csak ragad rám...

Hazafelé beugrottam a tisztítóba, ahol ki volt írva, hogy foglalkoznak javítással is. Majdnem seggre ültem: 35 fontért cserélnék ki a cipzárat a kabátomban. Jó, ok, hosszú meg minden, de nem ennyire!!!!! Ennyiért egy új kabátot is lehet venni... Mondtam is anyának még korábban, hogy tuti megkérik az árát, mert itt már a kicsit is tönkrement ruhákat is eldobják inkább. Na de nem gondoltam volna, hogy ennyire!!! A pasi is mondta, hogy nem igazán éri meg, de sajnos ennyi. Kérdeztem, nem tud-e mást? :) Azt mondta, hogy mindenhol kb. ennyi lenne. Na most vagy igen vagy nem. Még lehet, hogy megkérdezem még egy-két helyen, ha látok ilyesmi hirdetést vagy táblát.

4 óra felé átmentem, már nagyban ment a munka. Illetve apuval és az egyik munkással már rögtön a garázsomba leérve találkoztam, ugyanis Bert garázsába hordták a gipszkartont, a kis „berlini falunk” darabjait, és mivel egy kis klikkelőn vannak a garázsok gombjai, és mert néha az is megnyomódik, amelyiknek nem kellene... na szóval majdnem összenyomtam őket :))) Tehát megszabadultunk a faltól, visszakaptuk a ház másik felét, sőt még egy kis extrát is. Nagyon jól fog kinézni, ha egyszer kész lesz végre :) Az emeleten pedig: anyuék fürdőszobája gyönyörű, különböző színekkel világító tusoló, stb... a vendégszoba maradt, csak egy kicsit csíptek le belőle egy vendégfürdőnek. Valamelyik nap már láttam a múlt héten, de most még jobb volt, teljesen befejezve. Mármint festés még nem volt, az majd ezután jön, de azt leszámítva minden kész van. Már csak pár hét a felfordulásból... Augusztus óta tart már az őrület. És végre újra használhatjuk a bejárati ajtót is!!! :)) A többiek augusztus közepén, az Amerikába indulás napján sétáltak ki rajta... És én sem használhattam sokkal tovább.

Az örömködés után azért én is munkához láttam. Anyu is porszívózott, takarított, stb. A munkások pakoltak a kocsiba és apu jóvoltából ittak. Karen szóvá is tette, hogy a keményen dolgozó nőknek miért nem jár jutalomital? :) Aztán Sebastian készített nekünk vodkanarancsot. Vagy inkább narancsos vodkát :))))) Szerintem meg akart bennünket mérgezni :D Azért elfogyott ajtópucolás közben. Lényegében én azokkal foglalatoskodtam, meg az új kis WC-nket takarítottam a mini-mosdóval. Bert meg is jegyezte, hogy „Viki, mit csinálnánk nélküled?” :) Valószínűleg ugyanezt, csak tovább! :) Yasmin mindeközben mindenkit halálra idegesített. Valahol érthető, mert már napok óta itthon van, beteg volt (bár ma már jelentősen jobban volt), unatkozott. De akkor is. Már apuék is kezdenek besokallni – mindkettővel, de főleg Yasminnal. A tegnapi nap folyamán ezt nagyon sokszor szóvá tették. Mintha visszafelé, dedóba fejlődnének ezek a gyerekek néha – ezt mondja anyu és apu, és kifejezetten idegesítőek is. Néha én is így gondolom.

Most is az volt, hogy amíg anyu elment Sebért teniszre, és apu vacsit készített, mi elmegyünk tusolni. Na hát hogy emiatt is milyen balhé volt... merthogy ő már éhes, nem fair, stb. Persze, soha semmi nem fair. És mindenki ellene van. És mindenki csak szidja, kiabál vele...

A vacsi egyébként burger volt salival, sült krumplival. Félig-meddig egészséges :) A téma: kiskutya... Lisa (nem a kedves) ma volt itt délelőtt, és beszéltek kiskutyákról (nekik is kb. 1 hónapja lett). Délután már üzent is anyunak, hogy pont látott egy hirdetést... és hogy ne őt okoljuk :) Fel is hívták, mindent tudunk már a kis boxerről. Jó kis témát szolgáltatott tehát a vacsihoz... és az is, hogy én ugyebár annyira azért nem ugrálok örömömben. És bár eddig apu volt jobban bezsongva, ma anyu tűnt türelmetlennek, apu pedig megfontoltabbnak. Engem is kérdeztek, hogy ha lehetne választanom, milyenre szavaznék? Mondtam, hogy olyanra, aki kicsi marad, legalább addig, amíg itt vagyok. És azért kifejeztem aggályaimat a kis jövevényből kipotyogó/-folyó dolgok feltakarításával kapcsolatba is. Mert az szép és jó, hogy a gyerekek nagyon szeretnének kutyát, de a nyúzásban nekik kimerül a gondozás fogalma... Viszont abban egyetértettünk, hogy – bár egy-két hónap múlva alkalmasabb lenne – ez még mindig jobb időpont „beszerezni” az új családtagot, mint mondjuk abban az időszakban, amikor Karen nem lesz itthon 10 napig. És hátha Thula lenyugodna, mert már ő is mindenki agyára megy...

Azért jókat nevettünk, húztak engem is, hogy majd rámhagyják, ha mennek 29-én az ottalvós SDR-partira. Mondtam, hogy jó pénzért bármit, még az ujjaimmal is mutattam. Sebastian azt mondta, ez az ő „szövege” :D Na meg hogy egyek még, csak azért, hogy legyen mit ledolgozni, ha majd az új kiskutyát sétáltatom :))) Azért már volt olyan része az estének, amikor elhangzott anyu szájából, hogy „várjatok, Viki már nem röhög” :)))

Amúgy tudjátok mennyiért árulják? Nyolcszáz font... Állítólag Thula is ennyi volt anno, Holly pedig ezer. No nem tudom, hogy döntenek. Igazából ha ketrecben lesz egy darabig, tőlem elfér. Nyúzni pedig szeretem a kis „dögöket” :)

Már 8 körül volt, hogy eljöttem. Itthon nem volt netem, ezért nem volt blog sem „időben”. Helyette lereszeltem a lakkot a körmömről. Nem tudom mi volt a neve a cuccnak, amit Icukám rákent, de tényleg kibír mindent. Majdnem három hétig rajta volt, dacolva vízkőoldóval, mosószerrel, stb. :) Bírta a gyűrődést :D És – nem mondom, hogy gyorsan – de viszonylag könnyen lejött. Köszönet a szuper reszelőért és a „buffiért” :) Még éppen nem súrolta a „felidegesítem-magam”-határt :)

Fél 11 körül le is feküdtem aludni, egy jó pihentető alvás reményében... folyt. köv...

Még mindig beteg, még mindig itthon

2011.01.13. 23:59 - vikiaupair

Yasmini ma sem ment iskolába és fiziora (láz, orrfolyás)... nem is tudom, hogy ezek a reggelek nehezebbek, vagy a sulisak... Elpakolásztam, amit tudtam, gyorsan megírtuk Sebastian jövő heti party-meghívóit a barátokna, aztán még gyorsabban átöltöztem, és Pauline-nal irány a suli.

Óra után apu jött értem, mentünk a régi bankjába, a Barclay’s-ba. Mentem volna egyedül is, de mondta, hogy inkább eljön velem, hiszen rajta vagyok egy ideje a teendői listáján :) Kaptam is időpontot hétfőre. Bővebbet majd ha meg is nyitják a számlámat, és működik is :)

Átmentem megnézni ki-hogy áll, amikor hazaértünk, de el is menekültem, mielőtt Yasmin odaragasztott volna az ágyához és barátság-karkötő-fonásra kényszerített volna. Ugyanis megjött a várva-várt könyv, amiből elsajátíthatod eme csoda készítésének technikáit – mind a 10-et! Alig várom, hogy mindet kipróbáljuk! Már a színek is ki vannak osztva...

Itthon elpakoltam a ruháimat... tegnap mostam, és mivel szárító híján a korlátra teszek mindent, csak addig szeretem nézni így (illetve nem, mert ki sem látszik:) a korlátot, amíg feltétlenül muszáj. 2 felé már vissza is mentem, ahol Sebastian kivételével mindenki otthon volt. Utálok ilyenkor bármit is csinálni, egyszerűen azért, mert képtelenség haladni. Yasminnak komolyan legalább 2 percenként szüksége van valamire... ha másért nem, azért hív oda, hogy öleljem meg. Mindez persze aranyos, de nem a portörlés-faápolás-tükörtisztítás trió közepén... Ilyenkor anyu már nem volt otthon (egyébként inkább ő ápolgatja a kisasszonyt), ezért is próbáltam sietni, hogy végezzek mindennel, mire  Sebastiannal megjönnek a suliból... akkor aztán végképp nem lehet semmihez kezdeni.

Megvacsiztunk, Sebastian ott is hagyott asztalnál, mint mindig, gyorsan befejezte :) Karen adott egy pohár vörösbort társnak, azt mondta, élvezzem, hogy senki nincs, csak a bor és én :) Már „hiányzott” neki egy kis bor, elvégre tegnap csak én ittam, ő túl rosszul volt :) Vacsi után még vasaltam egy kicsit, inkább, mint holnap sokat... Yasmin kérésére anyuék szobájában, ahol az ágyat nyomta. Egyébként is ott szoktam, de most át akartam menni máshova... Erre nem a telefonját nyomkodta beszélgetés helyett? Kapott egy üzenetet az SDR-partyval kapcsolatban, és nagyon izgi volt... apropó telefon: apu mondta úton a bank felé, hogy millió dolga van, de Yasmin folyamatosan sms-ezik neki, és ha nem válaszol véletlenül, akkor addig írogat, amíg apu nem reagál... ebben a pillanatban megcsörrent a telefonja, piszkosul fontos dolgot kellett megbeszélniük, gondolhatjátok :)

Amúgy Yasmin ma megjegyezte (apu szerint óriási dicséret), hogy én vagyok az egyetlen, aki nem hagyja figyelmen kívül, ha valamit kér – úgy általában, nem csak most, hogy beteg. Mondtam, hogy igen, általában, kivéve, ha meg sem hallom, mint ahogy most sem hallottam :)

Anyu is (mert apu márt mondott hasonlót) mondta egyébként ma, hogy a legnagyobb dolog, amire rájött a 2 Viki-mentes hét alatt, hogy könnyű tisztán tartani a házat (főleg egy felet:) és könnyű a gyerekekkel foglalkozni, de a kettő együtt nem működik... nem lehet haladni. És ismét mondtam: „Igen, ezért nem szeretem én a szüneteket.” :)

Beszereztem még pár villanykörtét nagyapától, aztán már fél 6 körül eljöttem. Ugyanis már napok óta folyamatosan csak este jutott eszembe, amikor elvonultam hangulatosan megvilágított hajlékomba – értsd: az öt lámpából kettő égett.

És most látom csak: milyen régen volt fél 6... Hova lett az idő???

Tavasz, kérlek siess!

2011.01.12. 22:39 - vikiaupair

 Ma csak Sebastian ment suliba, idén először... Yasmin megint nem volt jól reggel, így ő maradt. Anyu is nagyon szarul nézett ki, mondtam is neki. Tusoltunk, én pakolásztam, aztán 10 után eljöttem. Az irodában ma egész nap foglalásokat ellenőriztem, ki is szúrtam jó sok hibát... dehát ez a lényege :) És megdicsértek... Sam furcsállta, hogy bizonyos dolgokat honnan tudok... hát nem azért, mert megtanították...

Hazafele sikeresen eláztam egy kicsit, de tényleg csak egy kicsit. Eltekertem Frimley-ben a tisztító felé, Karen mondta, hogy ők biztos tudnak varrót, aki kicseréli a cipzárt a kabátomban. Ki is volt írva, hogy javítást, varrást is vállalnak, majd valamikor beviszem, talán pénteken. Pont találkoztam egyébként apuval és Sebastiannal az egyik zebránál, dehát a Jagbe nem fér be a biciklim...

4-kor már mindenki itthon volt, mikor átmentem. Yasmint „hazaküldték” fizioról, annyira rosszul volt... nem is nagyon láttam még így. És anyut sem. Pakolásztam, amit tudtam, meg apuval beszélgettem a konyában. Vacsiztunk (Yasmin ágyban, szerinte kemény tésztát, így apu újat főzött neki...), mi Sebastiannal pedig valami sajtos-steakes „pie”-t ettünk, amit ő választott. Matt mondta neki, hogy az ő hibája lesz, ha sírok, mint Yasmin, mert nem ízlik :)... hát, nem ez lesz a kedvencem... Apu bocsánatot is kért, amiért ilyet kellett ennem, azt ígérte hamarosan csinál nekem igazi magyar gulyást! :) Gondolom :) Azt nekem kellene inkább... De mikor? :) Na mindegy is, aztán később is mondta, hogy milyen gáz, hogy készkaját „készített”, ez anyu resortja... mondtam, hogy pont erre gondoltam én is, amikor elémrakta. Merthogy az ő kezei közül általában normális kaja kerül ki :)

Apu ma kérdezett bennünket, anyut és engem, hogy mindketten készen állunk-e egy kiskutyára? Mondtam, hogy határozottan nem :) Aztán anyu is csatlakozott... és mondta, hogy „szegény Viki már így is mondta, hogy szomorú lesz a porszívózástól, úgy utálja már a szőnyeget... ami nemsokára eltűnik, nehogymár rögtön idehozzunk egy kiskutyát az új padlóra” :) Én is mondtam, hogy legalább egy kicsit hadd élvezzük már az újat, a szépet. Apu meg, hogy „Ja, pár hónapig, amíg el nem mész, ugye?” :) Azt sem bánnám :))) De azt mondta, hogy három évre is aláírhatok, és akkor tutira nem mulasztjuk el egymást az új jövevénnyel... de van egy olyan érzésem, hogy így sem... bár nem tudom, hogy Thula mit tudna tanítani msot egy kis kutyulinak... és azt sem tudom/tudják, hogy hogy fogják őt megakadályozni abban, hogy felmenjen az emeletre. Mármint Thula. Anyu valakitől hallotta, hogy nagyon kiskorukban le kell őket dobni, és akkor nem mennek fel többet, annyira félnek majd... ebből még jöttek vicces dolgok... apunak megvan a véleménye az ilyen dél-afrikai tippekről :)))

Miután lejárt a második adag mosásom is, eljöttem. E-mailek, született feleségek... ennyi volt az estém. Ma korán fekszem, én hülye tegnap is majdnem egykor feküdtem le... nyáron OK, de ilyenkor télen, amikor még reggel fél 8-kor is sötét van, nem úgy megy ez sajna... iszonyatosan szenvedek reggelente. Most úgy szívesen ugornék két hónapot kb., szeretnék már hosszabb napokat!!

Az első rántott husi 2011-ben

2011.01.11. 23:54 - vikiaupair

Este ismét egy órakor tértem nyugovóra... nem lesz ez így jó... Azzal fogadtak, hogy Yasmin sincs jól, úgyhogy valószínű ő sem megy ma suliba. Tényleg nem nézett ki jól, forró volt... éjjel sem aludt jól. Mivel porszívózni nem akartam, mert otthon voltak, és vasalni sem álltam neki, volt vagy negyed óra, amíg semmit nem csináltunk. Aztán hirtelen jobban lett, gyors tusolás, majd indulás a suliba... mindezt viszonylag nagy sebességgel :) Mondta is Yasmin, hogy én szerencsére nem olyan vagyok, mint az előző lány (még mindig itt tartunk... már kezdem sajnálni szegény román csajt, annyi rosszat mondott már róla Yasmin...), sietek, ha sietni kell :) Magam miatt is siettem azért, nekem is suli volt :)

Bár akár időben is elindulhatam volna, kicsit késve sikerült csak bringára pattannom. A suliban van még 3 új lány: egy szlovák, egy német és egy spanyol. A kedden érkezett –Gokulhoz hasonlóan – nepáli csaj és a nem tudom milyen nemzetiségű pasi mellé. Elena pedig, az eddigi spanyolunk, mint kiderült, végleg hazaköltözött Spanyolországba...

Suli után egy nagyon kicsit plázáztunk Hajnikával, aztán bankban is voltam, majd hazatekertem. Jajj, annyira mérges vagyok magamra. Kihoztam egy tök jó fekete kabátot otthonról (még gimiben vettem.... azt hiszem harmadikban, uhhh, 6 éve legalább...). Szóval tök jó, fel lehet az oldalán húzni a cipzárt... ez lett a veszte... Amíg ugyanis a plázábn rohangáltam, lehúztam az oldalsó cipzárokat, viszont elfelejtettem visszahúzni őket, mielőtt nagy lendülettel felpattantam a biciklire... így eltört a cipzár legaljának a hátsó része... nem tudom, hogy ki tudom-e itt cseréltetni valahol, ők ilyenkor már eldobják a cuccokat...

Mivel Sebastian itthon volt, mentem is át gyorsan, már egykor. Porszívózás, husiszeletelés, vasalás. Éppen elkezdtem sütni a rántott husit, amikor hazaérkezett egy nagyon mérges-sírós Yasmini... anyu nem tudta, hogy minden „term” elején be kell iratni Yasmint a színházba... eddig mindig csak mentek és fizettek, már 4 éve. Ma viszont közölték vele délelőtt, mikor telefonált, hogy már nincs hely Yasmin számára... Egész nap próbálta eltitkolni előle (különben nem dolgozott volna fizion), és próbált intézkedni. Engem is hívott kétszer is, hogy beszámoljon a fejleményekről :))) Anyu is be volt ijedve, Yasmin nem bocsátotta volna meg neki, ha miatta nem mehet... Végül happy end lett, a főnök engedélyt adott. Anyu azt mondta mindent bevetett, még a testét is felkínálta :)))) Bár Yasmin szerint biztos nem kértek belőle, annyira nem jó :))) Tegnap reggel is anyut kritizálta, meg hogy hozzám képest is milyen... pedig... szeretnék én így kinézni. Nemcsak 40 évesen, hanem most is :D

Egyébként Karen is beteg, illetve nem gyógyul... nem néz ki és nem hangzik valami jól. Dehát az anyák nem lehetnek betegek... íratlan szabály... Ittunk is egy gyógyító tequila-görögdinnyés-narancslé-koktélt :) Tegnap vicces volt, mert még csak ketten voltunk apuval, amikor mondta, hogy ugyan igyunk már egy kis bort, és pont a szép új poharakba töltögettem a nedűt, amikor a munkás bejött :) Meg is jegyezte, hogy nincs-e kicsit korán az ivászathoz? :)

Tehát lett színház a végén, így én Sebastiannal maradtam. Volt egy kis zokni-harcunk :) Aztán szinte egyszerre ért haza anyu és a már-már anyut beérő apu: tegnap egy kulcsért forgattak fel mindent... ami végig apu kulcstartóján pihent, amit persze ellenőrzött :)

Itthon neteztem, amikor volt, e-maileztem jó sokat, és beszéltem anyusékkal egy kicsit.

Első hétfő az új évben...

2011.01.10. 23:59 - vikiaupair

 ... nem mintha a múlt hét minden napja nem ért volna fel egy hétfővel :) Sebastian ma már jobban érezte magát, de még mindig nem ment suliba, talán majd szerdán. Ez az egész irodai munka miatti rohanás arra jó, hogy tényleg megállás nélkül jár a kezem-lábam fél 8-tól egészen 10-fél 11-ig, mikor meddig. Ma főleg rossz volt, mert ott volt Bert egyeztetni, és kerülgetnem kellett őket, illetve felborítani a jól kialakított és megszokott (sor)rendemet :) Mondjuk sokszor erre kényszerülök... Apropó kényszer. Hallgattátok pénteken a Bumerángot? Nagyon vicces volt. Megnyugodtam, hogy nagyon sokan vagyunk, akiknek ún. „privát paráik” vannak, az enyémeknél sokkal durvábbak. Nekem csak ilyen kis ártatlan hülye szokásaim vannak, minthogy a harmadikat veszem el a polcról mindenből a boltban, mindig a 3-mal, 9-cel, 13-mal kavarok, amikor beállítom az ébresztőt, és úgy általában megvannak a hülye kis rendszereim és szokásaim, magamnak (és néha másoknak) felállított szabályaim... szeretem a dolgokat úgy pakolni, rendezgetni és úgy csinálni, ahogy én akarom, ahogy nekem tetszik... és nagyon nem szeretem, ha ez felborul. Na de eltértem a tárgytól, mily meglepő :)

Még délelőtt mondtam anyunak, hogy még mindig aggódom egy kicsit amiatt, hogy hogy lesz majd ha kész lesz az egész ház... mert most fél házzal éppen hogy végzek, úgy, hogy tényleg nem lazsálok, nem is viszem át a laptopomat reggelente (régen a nem sulis napokon sokszor átvittem)... Ne stresszeljek, mert ha nem lesz Footstepsen, ő is tud majd dolgokat csinálni... azért erre inkább nem alapoznék :))) Inkább arra, hogy pár nap/hét múlva kicsit átírjuk a tavalyi rendet, áttesszük mondjuk a portörlést szerdára (ezt már javasoltam is), ilyenek. Tényleg nem stresszelek, csak mondtam, hogy a munkás napokon szeretnék max. negyed 11 körül eljönni tőlük, mert nem akarom, hogy a mindennapos reggeli rohanós pakolás és gyors takarítás után itthon is nagyon rohannom kelljen, hogy 40-kor el tudjak indulni... elég, hogy a sulis napokon 5 perc alatt teszem rendbe magam... na jó, csütörtökön, amikor Pauline visz, van egy kis plusz időm :) Mondtam, hogy nem lenne gond, ha mondjuk heti egy nap lenne, de nem akarok minden áldott nap reggeltől estig megállás nélkül rohanni, mert az senkinek sem lenne jó :)) Szerencsére nem olyan típus, akivel ne lehetne egyezkedni, már régen kiderült a másikról számunkra, hogy mindketten rugalmasak vagyunk. Jó, hogy nem egy fellengzős, lenéző, „ujját-a-polcon-az-orrom-előtt-végighúzós” anyukával van dolgom :) Ma is próbálkozott: betett egy adag mosást, mosópor, öblítő, ruha, minden volt, csak éppen nem kapcsolta be... de nagyon büszkén kérdezte, amikor hazaértek, hogy láttam-e, hogy mielőtt elindult, elindította a gépet? :))) Mondjuk ez sem először esett meg :)

Az irodában semmi különös nem történt, gyorsan eltelt a 4 óra. Este sem történt semmi rendkívüli, vacsiztunk. Egészségeset. És mivel ma nem ettem sokat (mert előtte nem sokkal ettem egy pick szalámis zsemlét:), apu megjegyezte sértődötten-viccesen, hogy az au-pairek nem szeretik a főztjét :)) Pakoltam, tusoltunk, aztán jót nevetgéltünk. Yasmin szerint úgy nézek ki, mint Kylie Minouge (bárcsak!:), de aztán Kate Middletonra változtatott, és végül ez a verzió teljesedett ki :))) Elvégre a nevem miatt már királynő vagyok (ezt már múltkor megbeszéltük), Prince William jól járna velem :) Yasmin aztán nem szakadt le erről, jól elvoltunk. Szerencsére a múlt heti „Milyen kár!”-ok elmaradozni látszanak... Persze a barátság-karkötő még mindig sláger: nem hisz nekem, hogy következő sitteléskor csinálok neki. Illetve az a baja, hogy szerinte Sebastian olyan sokára fog meggyógyulni, hogy anyuék még hetekig nem akarják majd itthonhagyni. Szerintem pedig hamarosan kivesznek egy szabad estét. Rég volt már december közepe...

Jaj, itt a naplós link, nézzétek meg, ha nem láttátok tegnap: http://tv2.hu/naplo/video/egy-kisfiu-aki-allva-tanul-az-iskolaban-kulonos-betegsege-miatt

A kisfiú 8,5 éves, és ahogy láthatjátok, milliószor jobb állapotban van, mint Yasmin. Egy ilyen esetben valóban csodát tudna tenni Dr. Park. Karen és Yasmin is megnézték, bár egy szót sem értettek belőle... fordítottam a lényeget. Az a gyógyszer-adagoló-beültetés, amit első körben javasolt az orvos, anyu szerint semmit sem ér. Állítólag hasonló a botoxhoz, Yasminnak mindkettőben volt része... Yasminnak is volt olyan kerekes állókerete, mint amiben Benedek tölti a napjait a suliban. Ezt azért mindenképpen meg akartam mutatni Yasmininak, hogy nézze meg, hogy míg neki napi 20 percet kell(ett) „szenvedni”, addig szegény Benedeknek órákat... csodálkozott is. Bár anyu szerint mindaddig, amíg ennyire kötöttek és merevek a lábacskák, nem lehet hatalmas eredményt elérni a „standing frame”-mel... a csípőt természetesen gyönyörűen rendben tartja, emiatt kell is, de a lábak „tartós kiegyenesítésében” akkor lehet igazán előrelépni, ha azok már el vannak lazítva – az SDR által. Érdemes meghallgatni azt is, hogy az orvos hogyan nyilatkozik a műtétről, és az is érdekes (ha igaz), hogy attól függ, hogy a TB finanszíroz-e valamennyit belőle, hogy egy neurológus szaktekintély kijelenti-e, hogy Benedeknek szüksége van erre műtétre...

És most legalább azt is megtudtam, hogy magyarul sem hívják másképp a betegséget (itt CP – Cerebral Palsy), legalábbis ugyanazt a rövidítést használják, illetve az anya által használt kifejezésben szerepelt egy „i” betű is, azaz ICP: Infantilis Cerebrális Parézis.

Nagyon remélem, hogy ha akarják ezt a műtétet, előbb-utóbb (inkább előbb!) lesz módjuk rá. Sajnos otthon nem „virágzik” annyira az adománygyűjtési kultúra, mint itt az angoloknál. Pedig a kisfiúval tényleg csoda történhetne. De ahogy láthattuk-hallhattuk, az otthoni orvosok többségének hozzáállása, véleménye azonos a brit orvosokéval... Félnek tőle és ellenzik. És igen, kockázatos... de... ha sikerül (és jó esély van rá), szó szerint új életet kaphat elsősorban maga a beteg gyerek, másodsorban, egyáltalán nem mellesleg pedig a család. Jelen esetben az anya, akié minden tiszteletem... tanítónőként egyedül nevelni Benedeket... le a kalappal!!!

Oh, még egy dolog eszembe jutott a videoval kapcsolatban: Yasmin nagyon csodálkozott, hogy Benedeknek nincs „one-to-one”-ja a suliban, mint neki. Kérdezte, hogy akkor ki köti be a keretbe, ki viszi WC-re, stb.? Mondtam, hogy bekötni tuti, hogy a tanárnéni köti be, és esélyes, hogy WC-re is ő viszi. Ők el sem tudják képzelni mennyivel jobb helyzetben vannak itt... a legutolsó falusi iskolában is szinte mindent „megkap”, amire szüksége van (persze itt is vannak gondok, mint tudjuk...). És ahogy látom Benedek sulija sem egy lepukkant általános iskola, lift meg minden, vannak eszközök, amik segítik...

Erről még lehet, hogy írok később, mára ennyi, mert késő van. És már sokat írtam. Megint. De ma legalább már válaszoltam pár e-mailre... de még mindig vannak megválaszolásra várók. Türelem :)

Ja, és a netem – mily újdonság – nagyon rosszalkodik... utálom!!! Bár tény, hogy jobb, mintha egyáltalán nem volna!!!

Köszönöm a kedves kommenteket! :) Szerintem maradok a napinál-kétnapinál. Tényleg jó leírni a történéseket, még ha sokszor nincs is kedvem nekikezdeni. Ha meg nem lesz időm, nem írok, ilyen egyszerű. Tényleg fura érzés: már ezer éve azt vártam, hogy január legyen, és ne legyen rajtam az „írás terhe” nap mint nap... aztán rá kellett jönnöm, hogy túlságosan függök magamtól :)))) És a hiányos memória befoltozására is igazán kiváló! :D

Húúúúúúú

2011.01.10. 00:33 - vikiaupair

Húúúúúú... igen, egy nagy húúúúúúval kezdem, mert nem tudom, hogyan is kezdjem :) Nehezebb, mint gondoltam. Nem tudom, hogy napokra lebontva írjak, vagy csak úgy össze-vissza, ami eszembe jut, netán bontsam témakörökre Yasmin állapota, suli, iroda, itthoni munka, ház állapota...)? De akkor fennáll a veszélye, hogy az egész blog elveszti teleregény-jellegét (ahogy többen mondtátok:) MissMarple, most olvastam a kommentedet, igen, azon vagyok, hogy még ma felkerüljön a beszámoló, de csak most kezdem :) Jól esik, hogy vagytok, akik várjátok a „következő epizódot” :) Mert ugye más is várja??!! :) Igazából nekem is nagyon fura volt a héten... nem írni esténként... amikor valójában most több időm is lenne, így, hogy napközben dolgozom csak, este nem irodázom. Lehet függő lettem, egyfajta hiányérzetem volt. Még az is lehet, hogy visszatérek a napi bejegyzésekre... attól függ, milyen lesz most írni... vagy népszavazásra bocsátom :)

Még egy ok, amiért jobb volt a napi beszámoló: tudtam, hogy anyuskám tudja, hogy mi van velem. Akkor is, ha úgy alakult, hogy pár napig egyáltalán nem beszéltünk. Elvégre ez volt az eredeti oka a blogindításnak tavaly... Ha meg beszéltünk, nem kellett „feleslegesen jártatnom a számat”, mert a blogból egy csomó mindent tudtak :) Csak a publicitásra alkalmatlan részletekről számoltam be "személyesen" :))))))

Közben meg is van, hogy mivel kezdem: az új rend „ismertetésével”. Annyi a változás tehát, hogy napi 5-6 órát dolgozom itthon az eddigi napi 7 helyett – amit egyébként sosem számoltunk, ahogyan most sem tesszük :)) Szóval ez inkább csak valami alapot szolgáltat virágzó együttműködésünknek, jajj de hivatalos voltam :) Emellett hétfőn, szerdán és pénteken 11-től 4 órát, tehát 3-ig az irodában dolgozom, és kérésemre megmaradt a szombat is. (És csinálhatok plusz órákat még, de egyelőre ennyi elég.) Kedden és csütörtökön pedig (ahogy eddig), suliba járok. Egyébként annyira nem számítanak az órák, amiket e-mailben leírtak, hogy amikor szerda este megkérdeztem anyut, hogy akkor csütörtökön hétre megyek-e, merthogy sulis nap, mondta, hogy dehogyis :) Mondtam, hogy az e-mailben az van, de megbeszéltük, hogy csak speciális esetekben mentem korábban eddig is, és ezután is így lesz :) Tehát ez tényleg csak egy halvány iránymutató...

A házfelújtásról most csak annyit, hogy szépen halad fent minden, elvileg jövő hét péntekre ígérik, hogy lebontják a gipszkartonfalat, és visszakapjuk az alsó szint másik felét. Aztán végre megszabadulhatunk ettől az ótvar padlószőnyegtől, mert mostmár tényleg undorító, és komolyan szomorú leszek porszívózás közben, utálom nézni :)

Yasminról írtam a kis napi bejegyzésekben, de egy kicsit összefoglalnám, hogy hogy is áll, mert csak a viselkedéséről írtam... Tehát: több, mint két hét pihi után (beteg volt, karácsony...) keddtől megkezdődött a háromhetes oxfordi tábor. Ismét. Mintha csak most lett volna vége az előzőnek... Mindenkit lenyűgözött... nem tudjuk mi ez, és meddig tart, de nagyon-nagyon keményen dolgozik, és nem dumál vissza – ott legalábbis :) Jól meg is dicsérték, ami valószínűleg többet számít neki, mint gondolnánk... Emellett azzal fogadtak, hogy megállt támaszték és segítség nélkül 2 másodpercig!!! Ezt valószínűleg minden szülő átéli... csak nem a 11 éves gyerekével... Éééés: végre használja az evezőgépet, a terv az, hogy minden reggel suli előtt 6 percet nyom majd rajta. A Footsteps után, tehát két hét múlva kezdené... Karen ma mesélte, hogy most, hogy Sebastian ilyen beteg, olyanokat csinált, hogy magát áttranszferálta a székéből a WC-re, úgy, hogy le is húzta a nadrágját!! Egyedül befeküdt az ágyába, be is takarta magát!!! Tehát ismét: képes ő dolgokra, ha akarja, De legtöbbször nem akarja: meg sem törli magát, stb... lusta. Vagy a franc tudja, hogy ez lustaság-e. Néha egészen biztosan az. Néha pedig csak elfárad, belefárad ebbe az egészbe... és inkább azt gondolja, hogy mennyivel egyszerűbb Vikit, anyát, apát megkérni erre-arra, úgyis megcsinálják... és sokmindent megcsinálunk helyette... mert sokszor képtelenség nemet mondani, amikor például tudod, hogy kidolgozta a belét is fizion szegény, reggel óta nem volt otthon, és még akkor is „kínozzuk”, mert ugye nincs otthon kerekesszék... és sokszor csak hogy haladjon a lefekvési procedúra, segítünk neki olyanban, amit neki kellene... na de erről ennyit.

Nézzétek meg az új blogbejegyzését: http://yasminsomers.wordpress.com/ és az új videoját:

Magáért „beszél” azt hiszem... Ezek után mondja valaki, hogy ez a műtét nem jó dolog. (Ma skype-on keresztül hallottam az SDR-ről a Naplóban, remélem felteszik a riportot, majd beszámolok róla.)

Tehát mára, illetve a hétre ennyi. Amint látjátok, végül úgy döntöttem, hogy napi bontásban írom... úgyhogy azt javaslom ezután ugorjatok le a keddre, és onnan haladjatok visszafelé :) Már aki végig akarja olvasni.

Jó szórakozást! :) Még mindig nem tudom, hogy lesz jövő héttől, de lehet, hogy inkább írok minden nap egy kicsit mégis... rájöttem, hogy jólesik kiírni magamból a dolgokat, így legalább minden napomat végiggondolom. Persze nem mindent írok le, ami eszembe jut :)) De most is olyan jó, mert ha valamiről nem tudom, hogy mikor történt tavaly (van, hogy a hónapot sem tudom belőni), csak megkeresem. Jobb, mint a memóriám, az biztos :)))

süti beállítások módosítása