2010. január 17. -

Angliai au-pair- és irodai munkaélményeimről olvashatsz, kezdetben ékezetek nélkül :) Mindent persze nem tudok leírni, ami velem történik, nem tudom 100%-ig visszaadni, hogy milyen beszélgetéseink vannak, hogy bánnak velem, hogy érzem magam, de próbálom... Leírok sok - talán felesleges - dolgot, és még több fontosat elfelejtek, de az összkép azért remélem megvan :) Ha véletlenül kerültél ide, és fogalmad sincs ki vagyok, irány a "Csak úgy idetévedtél?"... Ha képeket szeretnél nézegetni vagy többet szeretnél megtudni Yasminról, akkor irány a "Képek + Yasmin" :)

Utolsó kommentek

  • MissMarple: Szia Viki, nem folytatod a blogot az új életedde... (2012.02.24. 12:11) Ami eddig kimaradt...
  • Timiaupair: Szijjja! Elkezdtem olvasni a blogodat, nagyon s... (2012.01.08. 10:58) Ami eddig kimaradt...
  • vica0330: A mostani bejegyzésedet olvasva már kicsit nyugo... (2011.12.03. 20:12) A döntés
  • Utolsó 20

Pizsi-vasárnap

2010.07.25. 23:59 - vikiaupair

Igazán sikerült kialudnom magam, 10 körül keltem fel. Kényelmesen megreggeliztem, pakolásztam, és eldöntöttem, hogy nem megyek sehova, mert nem sütött a nap. A héten beszéltem Mónival, a magyar lánnyal a Villa Biancaból, hogy lehet, hogy együtt nézzük az AirShow-t, de aztán mégsem így alakult. Úgy voltam vele, hogy ha szép napos idő lesz, akkor elsétálok a parkba, amit Karen említett, viszek kaját-piát, kifekszem a domboldalra, és onnan nézem. De mivel nem sütött a nap száz ágra, gyorsan rábeszéltem magam, hogy nem szükséges kimozdulnom. Blogot írtam, közben Forma-1-et néztem, majd töltögettem fel fényképeket a picasara. Otthoni képeket is tettem fel, igaz nem sokat, mert nem sok készült, amiért mérges is vagyok magamra... Alig van valakiről friss képem... Apropó képek: Yasmin még a múlt héten rakott fel rólam a blogjára (nem a legjobb, de szerintük aranyos), a szöveg pedig mindenképpen aranyos, amit alá írt. És ma apuról is tett fel, rögtön a nyitólapon van. Ahogy kivettem a bejegyzésből: beleszállt egy darázs a sörösüvegbe, és megcsípte apu száját, amikor beleivott... A héten amúgy sok darazsunk volt, mert van egy darázsfészek a ház elejénél... íme: www.yasminsomers.wordpress.com

Közben skype-oltam anyáékkal, és igazából ennyi volt a napom. Szerintem kb. 10 éve nem volt ilyen, de egész nap pizsiben voltam. Illetve pizsifelsőben :) 7 fele elkezdtem nézni az Abigélt, az első-második rész végéig el is jutottam. Megálltam vacsizni, aztán Ginával skype-oltam 3 órát, fél 1 körül fejeztük be. Gyors tusolás, és alvás. Holnap szerencsére csak fél 9-re megyek, ha nem alszom el :) Holiday van!!!

A feleségek is "kivégezve"

2010.07.24. 23:59 - vikiaupair

Ma reggel azon röhögtem magamban, hogy sokkal simábban elkészültem szombat reggelenként abban az időszakban, amikor előző este tivornyáztunk a lányokkal :) most az elején nagyon ráérősen mozgolódtam, a végén pedig nagyon nem...

Én értem be másodiknak, Sarah után. Aztán jött még Charis, Natalie és Kay. Szerintem kb. 2-ig a jegyekkel foglalatoskodtam, rengeteg felhalmozódott, mivel a napokban mindig csak a legsürgősebbeket küldtem ki. Aztán bevittem a rendszerbe a befizetéseket, majd az utolsó fél órában a csütörtök óta felgyülemlett új foglalásokat rendszereztem, és pakoltam el a szekrénybe. Ezzel el is telt a nap, fél 6 lett.
 
Natalie most meg van őrülve a kiscicákért: tegnap vettek egyet 180 fontért... igaz, hogy amúgy nem állnak olyan jól anyagilag, dehát ők tudják. És annyira megszerették fél nap alatt, hogy az ikertesója ma elhozott még egyet, hogy ők is ketten lehessenek... Már lekakilta a kanapét meg ilyenek... hát nálam nem lesz macska, az biztos, még a kertben sem!!
 
Jaj, ma volt az AirShow főnapja, és az irodából tök jól lehetett látni, már ha odamentünk az ablakhoz :) Láttam, hogy két gép egy hatttttalmas szívet írt le pirossal, és amikor a szív aljánál találkozott a két vonal, majdnem a két gép is találkozott... persze nyilván tudták, hogy mit csinálnak, de akkor is úgy tűntek, mint akik összemennek. Nagyon szép volt egyébként. És láttam a Red Arrows-t, piros-fehér-kék csíkot húzott maga után, 5 repülőből állt.
 
Ja, és ma is voltak vicces nevek: Bytheway, ami három szóban írva magyarul annyit tesz kb., hogy mellesleg. Persze nem úgy ejtik, megkérdeztem Charist, de akkor is vicces. És találkoztam egy Ricky Martinnal is :)))
 
Ennyi érdekes történt ma, hazajöttem, skype-oltam anyusékkal meg Zsóciékkal. Olyan aranyos volt, csomót integetett, akkor is, amikor nem láttam. Mert persze nagyon sok érdekesség van Orsi szobájában egy 2,5 éves kislány számára, azokat is fel kellett derítenie :) De azért jutott ideje puszit küldeni és mondókázni is :D
 
Skype után netezgettem, letusoltam, majd folytattam a feleségeket. Azt hiszem négy rész maradt tegnapra, meg is néztem mindet, nem tudtam abbahagyni :) Így valamikor fél 1 fele feküdtem le.
 
Mivel tegnap volt az utolsó tanítási nap, gondoltam írok egy kicsit az itteni „év végéről”. Itt, ahol úgy bánnak a gyerekekkel a suliban, mint a hímes tojással, nincs olyan, hogy év végi hajtás a jobb jegyért, nincs - talán mindent eldöntő - témazáró, nincs idegeskedés, nincs nyomás rajtuk, sem a szülők, sem a tanárok felől... legalábbis én ezt látom. Biztos errefelé is vannak keményebb iskolák, de itt az a benyomásom, hogy az angol gyerekek szinte semmit nem tanulnak, mert nem kell. A baj csak az, hogy buta és felszínes felnőttek lesznek... ez pedig a suli mellett az otthoni környezetnek is „köszönhető”. Tisztelet a kivételnek persze, mert biztos sok – Karenékhez hasonló – normális család él ebben az országban, akik – még ha el is kényeztetik a csemetéiket – megpróbálják normális értékek szerint nevelni őket, hogy olyan emberekké váljanak, akik tudják, hogy nem minden pottyan csak úgy az ölükbe... Bert és Pauline ilyennek nevelte Mattet, Karen pedig „európai” nevelést kapott az anyukájától, tehát neki is helyén van az értékítélete. Visszatérve az előbb említett emberekre: ha sosem teszik ki a lábukat Angliából, akkor nincs gond, mert a többség ilyen. Állandóan vigyorognak: a bankban, a boltban, a postán, az üzletekben... az udvariasság már-már túlzott, sokszor csak úgy sugárzik a „természetesség” :) Mert valószínűleg már a pokolba kívánnak. Persze még mindig jobb, mint otthon, ahol néha szinte úgy érzed, hogy bocsánatot kell kérned az eladótól, pénztárostól, akárkitől azért, mert zavarod, és vásárolni szeretnél, segítséget kérni, stb. (Ezzel most nem azt mondom, hogy otthon mindenki ilyen, de tény, hogy sokan isonyú gorombák tudnak lenni...)
 
Lehet, hogy nincs igazam, hiszen én csak a saját tapasztalataimra tudok hagyatkozni, meg arra, amit az irodában hallok. Jó, az angol alapvetően is egy nyávogós nyelv, de amit néhányan bent előadnak :) Ja, amúgy az is fura, hogy egyáltalán nem tudják, hogy mennyire szerencsések, hogy az angol az anyanyelvük. Ezzel minden a kezükben van, nem számít, ha amúgy fogalmuk sincs semmiről... És ha már iroda és nyaralások: ezt már biztos írtam, de itt szinte mindenki úgy gondolja, hogy egy évben minimum egyszer megérdemel egy egyiptomi, ibizai, görög, török, stb. utat. Mi is úgy gondoljuk, csak mi nem tehetjük meg sajnos... legalábbis a nagy átlag nem, míg itt tényleg szinte mindenki megy. Még Natalie is eltöltött Ibzán egy hetet, pedig tényleg nem állnak jól. És itt nem ritka Kuba, Bali és egyebek sem, és nem kell hozzá oltári gazdagnak lenniük, hogy megengedhessék maguknak. Louanne is volt már Kubában, Mexikóban, Egyiptomban, és már szinte mindenhol Európában... és most 19 éves... Biztos az irigység szól belőlem, mert egyrészt tényleg jó lenne, ha így élhettem volna/élhetnék. Másrészt viszont látom, hogy mennyire nem értenek semmit, hogy mennyire nem látnak a dolgok mögé, mennyire nem értékelnek semmit, mennyire buták (és most nem csak arra gondolok, hogy örüljünk, ha magukat megtalálják a térképen). És én nem szeretnék ilyen lenni. Kuba, Mexikó? Majd egyszer eljutok oda, ha megkerestem a rávalót!
 
Hú, kicsit elkalandoztam, bocsi. Tényleg lehet egyébként, hogy rosszul látom az egészet, „rossz” embereket ismertem meg (akik amúgy tényleg kedvesek velem), de szerintem fél év alatt egy reális képet kaptam... Na visszatérve a sulira: ez nem jó. Az sem egészséges, ami nálunk van: sokszor túl sokat követelnek. Valami középutat kellene találni. Bár nem tudom, hogy mostanában milyenek otthon egy 9-10-11 éves gyerek iskolás hétköznapjai, mennyiben változott az elmúlt 10-15 évben a mentalitás, a módszerek, mennyire „lazultak el”... Mondjuk én egyáltalán nem bánom, hogy sok házim volt, hogy néhány tanár szigorúan fogott bennünket, mert miattuk is lettem/-ünk olyan(ok), amilyen(ek) most vagyok/-unk. És ki-ki döntse el, hogy ez jó vagy sem... Mindenesetre több fogalmam van a világ dolgairól, mint egy itteni korombelinek. Hogy jót is mondjak róluk, és ne higgyétek, hogy csupa negatív véleménnyel vagyok mindenkiről itt: jó oldala is van a „simogatós” otthoni és iskolai nevelésnek, mert ezek a gyerekek annyi önbizalommal bírnak, mint amennyivel én sosem fogok. És ez megmutatkozik a sima hétköznapokban is. Egyetlen dolgot kezelnek a helyén, és az saját maguk. A nagy részükben nem merülnek fel ilyenek, hogy „lehet, hogy nem vagyok elég jó erre a munkára/ennek a srácnak”, stb. Mivel a többség - hogy szépen fejezzem ki magam – nagy, a fiúknak sincsenek nagy elvárásaik ahogy észrevettem... az utcákon annyi helyes fiút látni, igazán nagy lányokkal...
 
Vissza a sulihoz: amikor 16 évesen befejezik, sokan elkezdenek dolgozni. Vannak, akik college-ra mennek és részmunkaidőben dolgoznak, mint Charis például. Fura dolog ez, mert ilyen szempontból viszont hamarabb kénytelenek felnőni, mint mi, bár hamarabb is munkát találni, mint otthon. Nézzetek meg engem: 23 éves vagyok, egy családnál takarítok, gyerekekkel vagyok, és segítek az irodában, még mindig nem volt normális munkahelyem. Mert otthon a répa- és krumpliföldön, a vödörüzemen, és a gyógyszertáros promos munkákon kívül nem csináltam semmit. Szerencsés voltam, hogy általában jó ösztöndíjat kaptam, és anyuskám minden hónapban megtámogatta a félig pesti életemet... na nem mintha annyira lett volna miből, de mégis megúsztuk diákhitel nélkül. Szóval ott tartottam, hogy hamarabb felnőnek... de valahogy mégsem. Nem tudom például, hogy a felelősségérzet, mint olyan, mikor alakul ki bennük: merthogy ennyi terhes tinit és fiatal anyukát még nem láttam, mint itt. Némelyik alig látszik többnek 13-14 évesnél. És nem tudom, hogy mennyit segít a helyzeten a 9 éves korban kezdett "sex education"... Tudom, hogy ez is vidékfüggő, Londonban biztos nem látni ilyen sokat, de akkor is. Karennel is beszéltem már erről, és mondta, hogy mivel az állam lakást, támogatást ad, magyarul minden feltételt megteremt ahhoz, hogy az a gyerek élhessen és viszonylag normális körülmények között nevelkedhessen, nincs visszatartó erő a fiatal lányok számára (lásd Shania nővére...) Pedig itt még a fogamzásgátló is ingyen van!!! „Becsúszott? Nem baj, majd az állam pénzén felneveljük! Az sem baj, hogy annyi eszem sincs, hogy magamat ellássam...”
 
Hú, na mostmár tényleg befejeztem. Nagyon sokmindenbe belemehetnék még, de már így is sok :) Egy kicsit még vissza az év végéhez: szóval itt nincs bizonyítvány és bizonyítványosztás. Csak egy ún. „school report”-ot kapnak, ami egy néhány A4-es oldal összetűzve. Szerdán postázták ki, amikor sitteltem. Karen mondta, hogy olvassam el őket, de elfelejtettem, majd bepótolom. Egyelőre annyit tudok, hogy az idei az első, amivel Karen meg van elégedve, ugyanis az eddigi évek során mindig semmitmondó sorokat vágott hozzájuk a suli. Csak összeollózzák, és kész. Tavaly még más gyerekek neveit is megtalálta a saját gyerekei értékelésében, ki is csapta a balhét, talán ezért is kaptak idén reális „bizonyítványt”. Sebé jobb, mint Yasminé, ezért el is volt kenődve Yasmin, de azt is figyelembe kell venni, hogy a fizio miatt ő nem járt annyit suliba, mint öcsike, és amúgy is nehezebb eset... Anyu mondta neki, hogy ez nem rossz, tudja, hogy nehéz neki, de jövőre azt szeretné, ha a maximumra törekedne, és akkor nem fogják érdekelni a számok (valamiféle szám-betű kombinációs értékelés is van tárgyanként, képességenként). Ja, és az első oldalon a gyerekek is írnak magukról egy kicsit. Sebről egyébként jókat írtak állítólag, és ő tényleg nagyon érdeklődik az állatok, a természet, a környezet, a földrajz iránt, lehet, hogy kis tudós lesz :) Bár neki az önbizalma nincs egészen rendben, ez a csütörtöki győzelem jót tett neki, már két éve várt rá :) Apropó sport: a „hímestojás-effektushoz”: a keddi sportnapon 4 csapatba osztották a sulit, és képzeljétek, hogy csak az első helyezettet hirdették ki, akik szerencsére Sebék voltak. De a másik három közötti sorrendet nem osztották meg velünk, pedig egyértelmű pontozás volt. Nem tudom, hogy miért baj az, ha a gyerek néha veszít, még ha tényleg a részvétel is a fontos, nem a győzelem... De nyilván mindenki győzni szeretne. És tudják, hogy nem győztek, de én például szerettem tudni, hogy hanyadik/ok vagyok/unk, még akkor is, ha az éppenséggel az utolsó helyet jelentette.  Így sosem fogják megtanulni...
 
Na mostmár tényleg befejeztem, jó sok időt töltöttem az utolsó néhány bekezdés megírásával :) Mostmár látjátok, hogy milyen, ha van időm írni :D

Oversleep és holiday

2010.07.23. 23:59 - vikiaupair

Ma reggel megtörtént az, ami eddig még soha, viszont már sokszor majdnem: nem sikerült időben felkelnem. 7:46-kor pattantam ki az ágyból, villámgyors készülődés, és 50-kor már náluk is voltam :) Gondoltam, hogy csak nevetnek majd, és nem lesz semmi, de akkor is... mondjuk tényleg jót röhögtünk, Yasmin nem fog erről lezizzenni egy darabig. Karen mondta is, hogy szinte hallja, ahogy Mattnek is újságolja, hogy ’Viki elkésett.” Ráadásul azt hittem, hogy a telefonomat előző este náluk hagytam, de aztán kiderült, hogy nem, és nem is hívtak.

Alapból nem lett volna gáz amúgy, csak ma palacsinta volt reggelire, amit én sütöttem volna... így viszont anyu kezdte el... de a gyerekek nem voltak annyira megelégedve az övéivel, úgyhogy egy Karen által javasolt gyors kávé után átvettem a stafétát. És teát is én csináltam Yasminnak, mert anyu azt sem tud – szerinte. Mondtam, hogy az enyémet is sokszor kifogásolja, de anyánál senki sem csinál rosszabbat – ismét csak szerinte :)
 
Kaja közben Yasmin elkezdte énekelni, hogy „Viki egy tolvaj...”, aztán Karennel is megosztottuk a kosaras sztorit. Röhögött, hogy ha már most ilyen szédült vagyok – és ezt nem csak a kosarakból szűrte le – akkor legalább olyan zizi leszek az ő korában, mint ő :)
 
Ja, és egyébként Yasmin egyedül öltözött fel reggel, Karen csak lehúzta a ruháját, amikor a fejét meg a karjait már átdugta, úgyhogy ügyes volt. De mindezt csak azért, mert szeretett volna palacsintát enni, és nagyon várta az utolsó napot a suliban, hogy odaadhassa a tanároknak az ajándékokat és az általa készített köszönő lapokat. Ezért nem ment ma fiziora. Apropó fizio: Yasmin szeretné, ha jövő héten elmennék vele valamikor, és Karen azt mondta, hogy azt akarja, hogy nagyapával menjek, vagy nagyapával és nagyanyóval. Mindegy, csak ne anyuval. Viszont anyu érthetően nem szeretné, ha nagyapa vezetne Oxfordig, na meg kell azért ennek a lánynak apa vagy anya...
 
El is indultak időben, én pedig sebesen rendbe vágtam a házat, mert Karen vendégeket várt: azt a nőt, akinél lagziban voltak, és a kb. 2 éves kisfiát. Végezni akartam mindennel, mire megjönnek – mármint a vasalás kivételével. Tehát gyorsan kitakarítottam a fürdőket, elpakoltam mindenhol, porszívózás, és kész is. Később jöttek egy kicsivel, úgyhogy még egy kis chit-chatre, fényképcserélgetésre is volt idő Karennel. Mondta, hogy pasit kellene szereznem, 3 hétig szinte egyedül leszek, unatkozni fogok :)
Megjött a tipikus „semmit-nem-csinálok-csak-gymbe-járok-hetente-háromszor-és-szőke-vagyok” szomszéd a kisfiával, aki nekem teljesen olyan volt, mint Gabi Jánosa :) Nem tudom, lehet, hogy a két év körüli, szőke angol kisfiúk ugyanúgy néznek ki :))) Én elvonultam vasalni, aztán hallgattam a néhány alkalommal rázendülő gyereksírást, inkább nevezzük hisztinek. Karen tuti élvezte, mert nem igazán szereti a kisgyerekeket a házában :) De már legalább azóta próbálnak összehozni egy találkát, amióta én itt vagyok, azaz január óta... és nem a két ház között lévő száz méter volt az akadály :) Egyébként még profitálhatok is a látogatásból, mert lehet, hogy majd hívnak sittelni. Lehet.
 
A vasalás végeztével még pakoltunk egy kicsit a konyhában, gyorsan megbeszéltük, hogy ki mit csinál a hétvégén, kaptam vázában illatos virágokat, aztán dél-fél 1 körül eljöttem. Elkészültem, majd elindultam Camberley-be. Már nagyon rég voltam ott bringával, de el kellett intéznem a bankot (amióta visszajöttem, nem fizettem még be egyik csekkemet sem), és szükségem volt pár dologra a Boots-ból is. Persze sikerült egy-két olyan árucikket is beszereznem, amire nem feltétlenül volt szükségem... például egy szép, akciós hálóing a La Senzaból, ahol tök jó fejek voltak az eladó nők. Megdicsérték az otthonról hozott kék-ezüst fakarkötőmet (még meg is fogta:), és a hazai papucsomért is odáig voltak. Kérdezték, hogy honnan van? Aztán mondták, hogy „ha valami nagyon jól néz ki, az mindig külföldről van, lehet, hogy Magyarországra kellene mennünk” :) Voltam a Body Shopban is, mivel van kártyám, a kedvezmény mellett kaptam ajándékot, mert ebben a hónapban volt a szülinapom :) Ezeken kívül csak az Accessorize-ban (még mindig leértékelés volt...) és a Sainsbury’s-ben voltam. Már tudom, hogy miért ilyen kövérek az angolok: túl sok az akció! Mindig vagy 1-et fizet 2-t kap; vegyél 2-3-4-et ennyi fontért; vegyél 3-at, és a legolcsóbb ingyen van; vegyél ezt, kapsz hozzá amazt ajándékba, stb... Én is több dolgot vettem, mint szerettem volna... Ja, és ha már az evésnél tartunk: még az elején ebéd gyanánt ettem egy kis mini fillet burgert, ami tényleg mini :) A pasi megdicsérte a szemüvegemet, kérdezte, hogy honna jöttem, és otthonról van-e? :)
 
Olyan sokáig elvoltam Camberley-ben, hogy csak fél 6 után értem haza. Nem tudom mit csináltam eddig, mert a hálóingen és egy sálon kívül más ruhaneműt nem vettem magamnak... mondjuk jó sokat nézelődtem mindenhol, de egyszerűen nem volt kedvem próbálni, na meg semmibe nem szerelmesedtem bele... pedig mindenhol nagy leárazások vannak...
 
Szóval hazaértem, kicsit skype-oltam Orsikával, aztán kitakarítottam magamnál végre. Volt mit pakolni is, ami azt illeti... Átmentem a porszívóért is, úgyhogy a szőnyegem is tiszta. Hoztam magamnak a kis üvegházból ubit és paradicsomot. Tényleg minden bio itt mostmár :) Ja, azt nem írtam eddig, hogy azért tudtam az egész délutánt a városban tölteni, mert Karen rögtön a nyaralóba vitte a gyerekeket a suliból 2-kor, mert hamarabb végeztek, hiszen ez volt az utolsó „tanítási nap”. Így én már délben felszabadultam.
 
Itthon aztán még beszéltem anyusékkal is egy kicsit, mert egész héten nem beszéltünk, aztán tusoltam, egy kicsit rendbe hoztam magam, feleségeket néztem, majd blogot írtam, aztán megnéztem még egy részt. Mindhárom rész valamiért többször megállt... az utolsó legalább 5-6-szor... És már megint fél 2 lesz...

Szeretek az irodában napközben

2010.07.22. 23:49 - vikiaupair

Ha jól emlékszem, semmi különös nem történt reggel. Fáradtak voltunk :) Reggeli, öltözés, indulás. Pakolás, kutyasétáltatás, mosás, portörlés... kinek mi jutott :D Mivel nem kellett sehova sietnem, kényelmesre vettem, egy csomót beszélgettünk a konyhában. Dr. Park, aki műteni fogja Yasmint is, a napokban végezte a 2000. SDR-műtétjét, tehát már rengeteg gyereket (és néhány felnőttet) segített közelebb az „álomhoz”: a járáshoz. Egy szülő készített egy elég rossz minőségű videót a hála jeléül, ezt is megmutatta anyu.

Megbeszéltük, hogy mivel Seb apuval megy teniszversenyre délután, mehetnék napközben dolgozni. Egy kicsit elbizonytalanodtam, amikor leszakadt az ég. De nagyon durván ám. Először becsapós volt, mert a szikrázó napsütésben elkezdett cseperegni, aztán esegetni, aztán beborult, elsötétült, és nem is nagyon akart elállni. Szerencsére aztán fél 12 felé elállt, én 40-kor indultam :)

Az irodában ma sokmindent csináltam: befizetések, jegyek, Samnek írtam jegyzeteket a különböző foglalásokhoz, aztán pedig a hatalmas halmokban álló foglalásokat rendszereztem, sorba tettem, és elpakoltam őket a helyükre. Ezzel szinte 5 óra is lett... Nem akarták elhinni, hogy olyan gyorsan végeztem a filing-gal, mondták, hogy „hero”=”hős” vagyok, és még valamit mondtak, de az most nem jut eszembe. Hát, azt tényleg nem lehet rám mondani, hogy lassú vagyok... Sokkal jobb ilyenkor napközben menni amúgy, sokan vannak, és Gordon úgy látszik, nem neheztel a múltkori meleg-dolog miatt, mert a „Hello, how are you?”-n kívül mást is mondott :)) Szóval jó napom volt ma bent. Igaz hibáztam egyet, ugyanazt, amit Kay is elkövetett, de nem volt semmi gáz belőle.

Hazasiettem, Karenék előttem nem sokkal értek haza. A lasagne sült, én kikavartam a palacstésztát addig, és átöltöztettem Yasmint. Volt is egy kis vitánk, mert minden áron segíteni akart, én pedig annyira nem szerettem volna. Végül nem engedtem, megbékélt. Na meg mire kiért a konyhába, addigra kész voltam vele :) Pakoltam, dumálgattunk, aztán elkészült a kaja. Bor, lasagne... a héten egyébként megint minden nap ittunk egy kicsit, egy pohár bor, egy kis üveg sör...

Mikor végeztünk, Seb is megjött apuval a meccsről. Nagyon örült, mert végre le tudta győzni az egyik legnagyobb ellenfelét, és azt mondta, hogy most először úgy érezte magát, mint Nadal :) Szeptember elején lesz majd valami teniszverseny a klubban, ahol tagok, és a mai meccs már annak a része volt... (mert nem lesznek itthon augusztus 14-től, így hamarabb kell lejátszania néhány meccset).

Apu elment, és anyu is elszaladt a Sainsbury’s-be. Mi tusoltunk Yasminival, közben harcoltunk Sebastiannal egy kicsit, aztán oltári röhögcsélés közepette felöltöztettem. Nem tudom már hogy került szóba, de elmeséltem a bevásárlókosarakhoz fűződő különös vonzalmam és ragadós kezem történetét... most arra célzok, hogy ugyebár háromszor előfordult velem anno, hogy kisétáltam az utcára a boltból a kosárral a karomon... mindegy volt, hogy Pest vagy Szeged, mindig elég messze a kosár hazájától ahhoz, hogy jó égő legyen a saját hülyeségemen hangosan röhögve végigvonulni vele ugyanazon az útvonalon, amin mit sem sejtve mentem végig addig, amíg rá nem jöttem, hogy valami felesleges dolog lóg a karomon...

Ezután anyu hazaért, és 8 körül eljöttem. Blogot írtam, aztán feleségeket néztem, így, hogy napközben letudtam a munkát.

Már a felénél tart...

2010.07.21. 23:50 - vikiaupair

Reggel nem apu vitte a gyerekeket, mint minden szerdán, mert ma is korán bement az irodába. Yasmin felöltözve a WC és a konyha között félúton nyúlt a földön, Seb már karatecuccban volt, és szinte már indultak is. Én Yasyval maradtam, aki ma anyának is elmondta, hogy fura vagyok, az eddigieken túl többek között azért, mert magyar billentyűzet van a laptopomon :)

Gépezett, úgyhogy tudtam haladni a dolgommal. Karen is hazajött, megmutatta a legújabb videot, amit tegnap csinált. Kicsit még alakítani kell rajta, de jó lesz :) Elmentek suliba, majd Karen elszaladt az irodába, hogy segítsen találni valami olyan oldalt, ami talán megfelel a fiziosoknak. Találtak is, a blogról eljuthattok oda, ha érdekel titeket.

A mai pluszom a hűtőtakarítás volt. Rendesen kipucoltam most is, elvoltam vele egy ideig, közben anyuval is beszélgettünk. Megmutatta, hogy hogy kell ki/bekapcsolni és állítani a jacuzzit, hogy ha kedvem lenne hozzá. Hát volt. Ja, egyébként Yasmin szerint azért is fura vagyok, mert hétfőn nem akartam belemenni a medencébe rögtön, hanem elgondolkodtam rajta. Mondta, hogy „nem minden au-pairnek van ám otthon medencéje...” Ezzel tisztában is vagyok, csak attól még nem mindig, hogy kedvem legyen úszkálni vele.

Szóval végeztem a hűtővel, aztán bepaníroztam egy kevéske sajtot. Ugyanis a változatosság kedvéért ma is rántott husi lesz, és mivel Yasmin már mondogatja egy ideje, hogy megkóstolná a sajtot, egy-egy kis darabot sütöttem kóstolónak. Aztán csináltam egy kis tartármártás-szerűséget is, majd felhúztam Yasmini ágyneműjét.

Mivel Thula elviselhetetlenül sírt, dél körül elvittem sétálni. Ráértem, szép idő volt, jól esett. Hazajöttem, kiültem a laptoppal a kertbe, és bejegyzést írtam. Aztán úszkáltam egy csomót, beültem a hot tubba is, ami jól esett, mert ha feltámadt a szél, elég hűvös volt. Amúgy pedig nézegettem a repülőket, mert ma kb. 2 percenként szálldostak felettünk... Mikor meguntam, bejöttem, és elkezdtem előkészíteni a husit. Megjött Seb, persze éhesen, aztán apu is, majd a család többi része is befutott. Addigra megsütöttem mindent. Yasmini nem volt megelégedve a sült krumplival, mert szerinte nem túl jó, mert túl nagyok, és vagy háromszor megkérdezte, hogy én csináltam-e. A végén már válaszoltam neki, hogy a sütő csinálta. Merthogy Pauline vette még SOS múlt héten, anyu sosem vesz ilyen vastagot. A sajttól meg nem voltak elájulva a gyerekek, merthogy túl erős. Hát basszus, a legenyhébb cheddarból csináltam, ami létezik. Mindig ezt tesszük mindenbe, sőt, a gyerekek is simán megeszik az erősebb sajtokat is :) Itt én vagyok az egyetlen, aki nem igazán szereti az ilyeneket :) De a rántott sajt a lehetőségekhez képest rántott sajt ízű volt, nekem ízlett, és anyuéknak is. Bert pedig most esett át a rántott-husi-keresztségen, és nagyon dicsérte.

Yasy-nak egyébként megint nem volt túl jó napja, megint végigbőgte az egészet. De úgy, hogy többek között már egy négyéves, ugyancsak CP-s kisfiú is mondta, aki ezerszer keményebb nála, hogy nem bírja elviselni a folyamatos bömbölést, vigyék ki onnan Yasmint... Karen számára is világossá vált egyébként, hogy túl sokat segít/segítünk neki itthon. Én persze azt csinálom, amit mondanak, Karen a legszigorúbb, Matt pedig a leglágyabb hármunk közül. Karen ma megkért, hogy tudnék-e péntek reggel palacsot csinálni, mert az a suli utolsó napja, és biztos örülnének neki. Úgyhogy mondtam Yasminnak, hogy ha holnap nem sír, kaphatnak palacsintát pénteken. Először nagyon megörült, mondta, hogy jó, megpróbál nem sírni, de aztán mondta, hogy tudja, hogy van croissant is, ő azt is szereti, és akkor mégiscsak sírhat egy kicsit, mert anélkül nem bírja ki... tehát kénytelen lemondani a palacsintáról egy kis sírásért :)

Megvacsiztunk, elpakoltunk és beszélgettünk Karennel, közben Yasmini úszott egyedül (apu vigyázó szemei azért ott figyeltek a medence partján). Letusoltam, aztán anyuval közösen intéztük az öltözést-hajszárítást. Elmentek anyuék, én pedig olvastam Yasminnak egy kicsit, aztán nagy nehezen ágyba tettem őket. Nem akart fogat mosni Yasy, mert azt mondta, hogy nem szoktak este, és ha belegondolok, tényleg nem igazán szoktak, az egyik bizonyíték erre, hogy a fogkefék és fogkrém reggelente mindig a szekrényben van...

Lefeküdtek, én bejegyzést írtam, és szülifelit töltöttem le, meg is néztem két részt. Yasminhoz csak egyszer kellett bemennem, átfordítottam, Sebastian pedig cselesen még játszott egy kicsit az ipodján, de elrakattam vele. Karenék 10-kor hazaértek, én eljöttem és folytattam a szülifeliket.

Nem tudom, hogy mi van velem mostanában, de úgy érzem, hogy fele annyi energiám van, mint szokott lenni. A hülye időjárás mellett biztos az is rányomja a bélyegét az „állapotomra”, hogy elmentek a lányok, és már nincsenek megszokott pubozós péntek estéim és csajos hétvégéim... sajnos... És nincs hangulatom új embereket keresni, mivel sosem tettem. Eddig mindig csak engem találtak meg :) Karen már aggódik, ma is mondta, hogy muszáj erőfeszítéseket tennem, ha szeretnék valakit. Jó lenne valaki itt a faluban, vagy Frimley-ben, akivel csak úgy ki lehet ugrani a kedvenc pubunkba... Jó volt az egyedül is, volt társaságom, de nyilván nem ugyanaz. Biztos könnyebb lenne egyébként barátokat találni, ha bent laknék Camberley-ben mondjuk, de ezt a környezetet és nyugit, na meg a családot tuti nem cserélném el semmire és senkikre :D Még így sem, hogy amiatt, hogy mindenhova biciklivel megyek, nem vehetem fel a kis nyári ruháimat, nem öltözhetek úgy, ahogy egyébként tenném, nem vihetem azt a táskát, amit egyébként vinnék, stb.

Visszatérve arra, amiről tegnap is írtam, hogy sokszor halogatom a blogírást... mert gyakran szívesen kifejteném a véleményemet egy kicsit bővebben bizonyos dolgokról, de amikor este fél 11 előtt hazaérek, és elkezdem írni, egyszerűen csak arra tudok gondolni, hogy haladnom kell, mert megint egy óra lesz rám, és reggel nem tudok majd felkelni. Írhatom másnap, harmadnap, de akkor felhalmozódik, és az már nem ugyanaz... Bár mostanában már voltak elmaradásaim :) Írhatnék csak hetente, de akkor félek, hogy egyszercsak elmaradoznának az írások... Dehát én választottam, hogy az irodában is szeretnék dolgozni, és szeretek is, főleg ilyenkor, amikor sok a történés (még ha ez Mattnek nem feltétlenül is jó). És ott általában nem érzem, hogy már 10 óra van, a biciklin meg pláne nem... csak itthon... Nem beszélve a pénzről, ami ugye mindig jól jön. Csak amikor hallom, hogy mennyi helyre elmennek más au-pairek, buli az egész kintlét... akkor kicsit irigykedem. Nem ez a legjobb szó, de valami hasonló érzés fog el. Én is eljutok sok helyre, de vasárnaponként olyan jó lenne csak aludni mondjuk 9-10-ig, és csak pihenni, filmet nézni. De akkor mikor kirándulok, mikor nézem meg azokat a helyeket, amiket felírtam a listámra? :) Jaaj, nehéz ügy ez, de nem reménytelen :D

Ami még elkeserít, hogy úgy érzem, hogy alig tudok jobban angolul, mint mikor idejöttem. Többet kellene tanulnom, jobban mondva: tanulnom is kellene, ha szeretnék fejlődni. Tudom, hogy csak rajtam múlik :) Mert nem kifogás, hogy sokat dolgozom itt is-ott is... de amikor van egy-két óra szabadidőm napközben, akkor nincs kedvem, este meg pláne, elég időmet elveszi a blogolás is...

Na most jól kipanaszkodtam magam, holott semmi okom rá :)

Sportnap a suliban

2010.07.20. 23:53 - vikiaupair

Yasmini reggel nagyon szomorú volt, mert apu sokáig bent volt az irodában, így este már nem találkoztak, és mondta, hogy biztos azért, mert nem akarta őt látni... Mivel ma sportnap van a suliban, ő nem ment (nem sok szórakoztatóértékkel bír számára sajnos...), így nem kellett rohannunk. Sebastian pedig nagyfiú, ő elintézett magának mindent: felöltözött, megreggeliztette magát, amíg anyu kutyát sétáltatott, ma éppen nem selyemruhában :) Tegnap ugyanis kérdeztem Karent, hogy van-e még rajta kívül más őrült nőszemély, aki ilyesmi öltözékben és sportcipőben sétáltatja a kutyát az erdőben nap mint nap? :)

Betették a kocsiba Seb bringáját, mert mondtam, hogy ha jó idő lesz, hazatekerhetünk együtt a suliból. Be is lelkesült, aztán anyu visszahozta a biciklit. Seb állítólag mondta, hogy inkább mégse, mert elég lesz neki a sportnap ma az izgalomból...

Pakoltam, pakoltam, pakoltam. Mostam, mostam, mostam. 10 körül elmentek, porszívózás és vasalás volt a további program. Jó sok vasalnivaló volt, mert fél 1-kor végeztem csak vele, mondjuk közben jött a Sainsbury's-es szállítmány is, egész kedves, érdeklődő volt. Mármint a bácsi :) A vasalásra visszatérve, ma reggel mondtam Karennek, hogy nem tudom, hogy mi értelme van kivasalni Seb pólóit, mert össze van túrva az egész, úgy néznek ki, mintha a kutya szájából húzták volna ki őket... Na de mindegy is, attól még kivasalom, persze, csak idegesítő egy kicsit. Aztán megettem ebédre a tegnapi maradék tésztámat, még most is finom volt :)

Leültem egy fél órára, aztán 2 fele elsétáltam a suliba, megnézni Sebastiant. Pauline előtte mondta, hogy ő már volt délelőtt, odament hozzá, és Sebastian lesütött szemmel köszönt neki, és távolodott tőle :) Biztos égő volt a nagymama, Pauline mondta :) Szóval elsétáltam, szép időben öröm. A suli előtt nem sokkal Bert rámdudált, és megállt, hogy ugorjak be, de mondtam, hogy mostmár végigsétálok, köszönöm :) A sulinál aztán találkoztunk, és Matt is ott volt már. Sebet már nem láttuk versenyezni (apu látta), és alig történt valami, amíg ott voltunk. Matt el is mondta a véleményét az egészről, az igazgatóról, stb...

Együtt hazajöttünk hárman, apu ment vissza az irodába. Itthon már majdnem kész volt a kaja. Pauline csinált jacket potatot, meg Karen tegnapi sajtszószos karfiolját ettük halrudacskákkal. Mivel valami nagyon fontos ment a tv-ben, engedtem, hogy ott egyen, én pedig anyáékkal skype-oltam addig. Desszertnek csináltam gyümölcssalátát, akkora adagot, ami után azt gondoltam, hogy nem lehet éhes... és mégis.

Kaja után úgy volt, hogy úszunk, de Sebnek nem volt kedve, úgyhogy egyedül mentem. Gondoltam lubickolok 5 percet, aztán napozok, de a nap jó messzire ment, és egészen sokáig nem is jött vissza sajnos... (a suliban egy órán keresztül persze egy percre sem bújt el :) Yasminiék hazaértek, egy fokkal jobb hangulatban, mint tegnap. A videoval a következő az új helyzet: mostmár sehova nem engedik feltenni. Yasmin gondolom próbálta ma meggyőzni őket, mert Karen pont akkor ment be, amikor mondták, hogy a blogján kívül sehol nem szeretnék magukat viszontlátni. Reggel egyébként próbáltuk feltenni egy másik videomegosztóra, fel is töltődött, de aztán mégis "rejected" lett...

Vissza a délutánunkhoz: anyu sütött halat, Yasmin megvacsizott, aztán anyu elvitte Sebet teniszre. Mi Yasminival úsztunk egyet. tiszta zizi volt: mondta, hogy el akar velem jönni hozzám Magyarországra egyszer, anya biztos elengedné, ha velem jönne :) és már terveket szövögetett, úgy láttam, több, mint félig komolyan is gondolta :) Azt is kifejtette, hogy furcsa vagyok... ezt már tegnap is mondta, az okok a következők: kedves a hangom és én is kedves vagyok; iszom Karenékkel, néha sört is; az ő szemében már vékonynak számítok, és azok a lányok mind furcsák... a többire nem emlékszem. Azt is mondta, hogy eddig csak a román lányt tartotta furcsának, de őt azért, mert bunkó volt :) Úszkáltunk, delfineztünk a víz alatt, Pauline-nal is volt egy kis chit-chatünk. Mondta, hogy sokszor, amikor vizes hajjal, fürdőruhában, a medencében vagy azon kívül meglátja Karent vagy engem, nem tudja eldönteni, hogy melyikünk :) Karen ennek örült. Merthogy ő haza-, én pedig eljöttem. 10 perc alatt hajat mostam, letusoltam, és elkészültem a munkára :)

Bent ma már nem volt olyan bolondok háza. Samnek csináltam kisebb-nagyobb ügyeket, levittem a postát, jegyeket küldözgettem, befizetéseket rögzítettem, majd megerősítő e-maileket küldtem. Szeretem, amikor nem ugyanazt csinálom egész este :D És az is jó volt, hogy Drew mellettem ült, és tudtunk egy kicsit beszélgetni.

Itthon a szokásos blogolás volt a program, aztán egy kicsit összébbpakoltam, mert holnap át akarom hívni Bertet. Tök ijesztő volt: kiégett a lámpa a fürdőben, de szerintem nem csak úgy simán, mert a kapcsoló is izzott, láttam a fényeket benne. Mindez, amikor lekapcsoltam... Úgyhogy ha itthon lesz és ráér, megkérem, hogy segítsen. Be is fejezem, mert mindjárt éjfél van...

Ma terveztem elmélkedni egy kicsit, de túl fáradt vagyok... és azt vettem észre sajna, hogy úgy halogatom a blogírást, mint régen a tanulást. Na még ezt megnézem, na még ezt... remélem visszatér az írókedvem :) milyen jó lesz egyszer! :D mindig erre gondolok :)

Hétfő... egyeseknek, mintha péntek lenne

2010.07.19. 23:59 - vikiaupair

Nagyon-nagyon rosszul esett felkelni ma reggel... nem is hagytam magamnak túl sok időt a készülődésre. Mikor átmentem, éppen Karen apukájával beszéltek telefonon, akinek ma van a szülinapja. Yasmin már felöltözve a konyhaasztalnál ült, reggelire készen. Ja, és rögtön láttam, hogy ezen a héten sem jönnek a munkások... Anyu mostmár azt mondta, hogy ha eddig nem jöttek, akkor mostmár jobb lenne, ha jövő héten sem jönnének, hanem mondjuk egy héttel azelőtt, mielőtt ők elutaznak, vagy csak akkor, mert nem fogjuk tudni használni a gyerekek WC-jét (illetve azt lerombolják), és az ő fürdőjükbe is csak egy ajtón, a háló felől lehet csak majd bejutni...

Én elkezdtem pakolászni, mint mindig :) Megreggeliztek, megbeszéltük, hogy mi volt a hétvégén, hogy sikerült a palacsinta szombat reggel, stb. Karen mondta, hogy Matt nagyon mérges volt tegnap, amiért csak én voltam az adminon... többen ígérték, hogy bejönnek, denem jöttek... pedig jól jött volna a segítség Samnek. Yasminnak jó kedve volt, kérdezgetett Amerikáról, hogy mennyi pénzt viszek, meg ilyenek. Ilyeneken még nem gondolkodtam.

Elmentek suliba, én csináltam a dolgomat. Mikor anyu már a kutyasétáltatásból is megjött, kitöltöttük a vízum nélküli beutazáshoz szükséges űrlapot a neten. El is fogadták, remélem a reptéren sem lesz majd gond... Most megnéztem, és szeptember 3-án megyek majd délután fél 5-kor, átszállással együtt 11 óra valamennyi, ebből 1 óra 10 perc, amit a chicagoi reptéren töltök majd, a csomagom és a másik terminál megtalálásával :)

Kinyomtattuk, amit kellett, aztán már rohant is a suliba Yasminért. Én rendesen csúszásban voltam (nem mintha sietnem kellett volna valahova:). A fürdőtakarítás, porszívózás, felmosás még hátra volt, és mivel Karennek nem volt ideje összekészíteni a carbonarat, megkért, hogy csináljam meg. És persze mostam egész nap, egészen pontosan 6 adagot, ebből kettő volt az enyém. De mivel ma nagyon jó idő volt, jó gyorsan megszáradt minden.

Mire a kajával is végeztem, már 2 óra is elmúlt. Így a tervezett napozásomból sem lett semmi sajna. Nem tudom, hova lett az idő, de egyszercsak fél 3 lett... Aztán itthon gyorsan felhúztam a frissen mosott, illatos ágyneműmet, hogy ne este 11-kor kelljen... Visszamentem, alágyújtottam a tésztának, hogy szépen ráolvadjon a sajt, és kész legyen, mire a mindig éhes gyerekem hazajön a suliból.

Hazaért, kereste apát-anyát, kért egy kis sárgadinnyét, aztán kirohant, hogy Orsi online, hívjuk fel. Kajakészítés közben egyébként már skype-oltam vele egy kicsit. Felhívtuk, és beszélgettünk vele, amíg ettünk. Seb kérdezett sokmindent, hogy mi hogy van magyarul, és mindent le kellett fordítanom, amit Orsi mondott, hogy ő is értse. Próbálkozott is magyarul mondani dolgokat, meg magyarul válaszolni, ha Orsi kérdezett tőle valamit :) Olyan kis cuki volt :) Aztán meg még cukibb, amikor kérdeztem, hogy kér-e még tésztát. Mondta, hogy nem, de nagyon finom, ki csinálta, anya vagy én? Mondom én. Mondta, hogy "Gondoltam." :))

Vacsi után még megette a sárgadinnye maradék részét is, múltkor is megevett már egy egészet, aztán még fagyott joghurtot is evett, és még ezután is éhes maradt... Én rendezgettem a ruhákat, mostam megállás nélkül :) Aztán végre leültem egy kicsit, úgy fél 5 fele... 5-kor megjöttek Yasminiék. Az egész hazautat végigaludta, és a hangulata is ennek megfelelő volt... először is azért sírt majdnem, mert senki nem tolta be a kocsitól. Aztán már minden baj volt. Karen rögtön belekóstolt a tésztába, azt mondta, hogy nagyon fincsi. Nem úgy Yasmini, aki szerint olyan, mintha konzervkaja lenne :) Aztán az volt a baja, hogy Pauline holnap jacket potatot csinál nekünk vacsorára. Mivel neki nem kellett, Karen ette meg az ő carbobaraját is, neki pedig főzött sima tésztát...

Amihez idő kellett, így a következő vita arról folyt, hogy mikor tusoljunk, mert nem akart abban a 10 percben, amíg a tészta kész lesz. Aztán Karen rávette, mondjuk úgy, hogy megzsarolta :), Yasmin meg aztán mondta, hogy inkább úszni szeretne. Úgyhogy végül mindenki úszott egy kicsit, én 6-kor jöttem el. A medencében is volt ám sírás (az egész fiziot végigsírta állítólag ma), mert a fiziosok ma már kicsit erélyesebben kérték anyut, hogy vegye le a youtube-ról a videot, mert nem járultak hozzá. Máshol lehet, csak a youtube-on nem... Karen így is tett, Yasmin pedig kiborult, hogy ezt nem tehette, ő fenn akart lenni, stb... Mondtam is Karennek, hogy pont jókor jövök el...

Hazaugrottam, hajat mostam, aztán mentem is dolgozni. Matt is bent volt még kb. 8-ig. A hangulata a helyzetnek megfelelően nem volt túl jó... ez a legrosszabb éve eddig, volt már idén két másik cég, akik csődbe mentek, aztán a hamu, most meg a Goldtrail... Jegyeket csináltam és e-maileket küldözgettem ma is. Olyan rossz, mert egy darab papír az egész, és alig látszik, hogy csináltam valamit, hiába haladok vele... Sam aranyos volt, mondta, hogy ne butáskodjak, nem is tudom, hogy mennyit segítek vele...

10-kor eljöttem, még hazafelé is nagyon jó idő volt. Egyáltalán nem fáztam rövidgatyában :) Itthon blogoltam, elküldtem néhány e-mailt, tusoltam, most pedig készülök lefeküdni, megint nem sikerült a "mában" maradni...

Két dolog még eszembe jutott: nem lesz még kiskutya, legalábbis a hely, ahova tegnap elmentek nézni, be volt zárva...

Ma már rengeteg repülő volt felettünk, és láttam a Red Arrows-(oka)t: piros repülők nyílalakban repülnek, a Royal Air Force csapata. A múlt héten kicsi volt, akkor csak 5 gép volt, ma már 9. Annyira jól nézett ki :)

süti beállítások módosítása