2010. január 17. -

Angliai au-pair- és irodai munkaélményeimről olvashatsz, kezdetben ékezetek nélkül :) Mindent persze nem tudok leírni, ami velem történik, nem tudom 100%-ig visszaadni, hogy milyen beszélgetéseink vannak, hogy bánnak velem, hogy érzem magam, de próbálom... Leírok sok - talán felesleges - dolgot, és még több fontosat elfelejtek, de az összkép azért remélem megvan :) Ha véletlenül kerültél ide, és fogalmad sincs ki vagyok, irány a "Csak úgy idetévedtél?"... Ha képeket szeretnél nézegetni vagy többet szeretnél megtudni Yasminról, akkor irány a "Képek + Yasmin" :)

Utolsó kommentek

  • MissMarple: Szia Viki, nem folytatod a blogot az új életedde... (2012.02.24. 12:11) Ami eddig kimaradt...
  • Timiaupair: Szijjja! Elkezdtem olvasni a blogodat, nagyon s... (2012.01.08. 10:58) Ami eddig kimaradt...
  • vica0330: A mostani bejegyzésedet olvasva már kicsit nyugo... (2011.12.03. 20:12) A döntés
  • Utolsó 20

Anitanal - 2.nap: Hastings

2010.02.14. 23:49 - vikiaupair

Nagyon jol aludtam Anitaeknal, de fel8kor igy is felkeltem magamtol. Kesobb megreggeliztunk, nagyon finom sajtos kenyer volt, na meg barna kenyer, es valaszthattam otthoni dolgok kozul, igy pick szalamit is ettem :) kaliforniai paprikaval es retekkel, paradicsommal.

Reggeli utan osszeszedtuk magunkat, es levonatoztunk Hastingsbe, a tengerpartra. Haromnegyed oras volt az ut, nem veszes (eldonthettem, hogy Londonba vagy ide szeretnek menni, es inkabb ezt valasztottam, London eddig is megvart :) Erdekes egy varos, az biztos, viszonylag sok a szines epulet, amit Angliaban eloszor tapasztaltam. A Tunbridge Wellsben latott patinas stilusnak nyoma sincs itt, inkabb az volt a benyomasom, hogy tulsagosan hasonlitani akar a mediterran tengerparti varosokra, de nem nagyon sikerul neki...Nyilvan vannak dolgok, amik itt SOHA nem lesznek, nem lehetnek ugyanolyanok, mint Del-Europaban...merthogy az del, ez meg eszak :) Lattam haldoklo palmafat es egyebeket...

Ettol eltekintve a tengerpart azert csak tengerpart...es gyonyoru :) Es az a sok siraly...Es meg az ido is kedvezett nekunk; na nem, azert a nap nem sutott szazagra (bar az utolso egy oraban mar sutott egy kicsit:), de szinte nulla szel volt es nem volt olyan hideg. Jot setalgattunk a kavicsokon-kagylokon, a hajok-siralyok kozott, egy savban megmaradt a ho is, nagyon erdekes latvany volt! Aztan vegre megkostolhattam a hires-nevezetes fish&chipset, es azt kell mondjam, nagyon izlett! Termeszetesen angol teaval ittuk, mi massal :) Kellett a meleg, mert 1: fajt a torkom, 2: kint ultunk le. Az egyik mellettunk levo asztalra, ahol nem ult senki, raszallt egy siraly, es varta, hogy valaki otthagyja a maradekat. Ahogy felallt egy par, a siraly mar ott is termett, felboritott egy poharat es mar a szajaban is volt a hal...mindez a szomszed asztalnal, vicces volt :)

Aztan Hastings ovarosi reszen keresztul setaltunk vissza az allomasra, es beugrottunk egy Costa-kaveert (vagyis capuccinoert meg forro csokiert, de a Costa-kave olyan szepen cseng :), es visszavonatoztunk Tunbridge Wellsbe. Elmentunk Anitaekhoz, ott voltunk kb. 5 percet, osszeszedtem a cuccomat, kaptam "palacsinta-tortat" dobozkaban, es Anita visszakisert az allomasra. Ma mashogy jartak a vonatok, jobban mondva egy iranyba nem is jartak, igy eloszor vonatpotlo busszal elmentem Tonbridge-ba, majd onnan szinten busszal Redhillbe. Ezert tartott az ma 3 oraig, ami tegnap alig tobb, mint ket ora volt. Es tegnap is es ma is volt minimum fel ora utazasmentes varakozas a csatlakozasok, atszallasok kozott. De nem baj, hogy eddig tartott, legalabb be tudtam fejezni azt a kis konyvet, amit tegnap kezdtem el a vonaton olvasni egy kisiurol, aki ugyanazzal a  betegseggel kenytelen elni, mint Yasmin: "My perfect son has cerebal palsy". Gondoltam nem art, ha egy kicsit tobbet megtudok rola, es nyelvgyakorlasnak, szovegertesnek sem rossz. Valojaban ez egy iranymutato azoknak a szuloknek, akik a kozelmultban szembesultek azzal, hogy a gyerekuknek CP-juk van. Rengeteg hasznos tanacs van benne, es erdekes csaladi tortenetek. Visszaterve a vonatozashoz: 7 utan beertem North Campre, Karenre szerencsere szinte nem is kellett varni.

Nekik semmittevessel telt a hetvegejuk, mert Matt tegnap delutantol mostanaig hanyt, meg mar csutortokok ota betegeskedik, kohog. Azt remelik, hogy "csak" valami etelmergezes, mert 5 ismerose volt meg vele egyutt csutortok este Londonban a partyn, es kozuluk ketten ugyanigy szenvednek, mint Matt. Ki se nagyon kelt az agybol szegeny tegnap ota.

En remelem, hogy nem leszek beteg, a torkom nem akar javulni. Igazabol nem faj, csak port erzek benne, mashogy nem tudom leirni :) Meg mostmar a fejem is kezd fajni, de nemsokara lefekszem, es kialszom. Reggel csak 8ra megyek, szunet van a suliban. Bar Yasmin szerette volna, hogy fel8ra menjek, hogy ott legyek, mikor felebred :)

Nagyon jol ereztem magam ezen a hetvegen, finom eteleket ehettem, otthoni izeket erezhettem, jokat beszelgethettem, szep helyeken jartam...mi kell ennel tobb? :)

Ja, es irt megint a finn lany, hogy holnap vagy kedden raerne, ugyhogy meg lehet, hogy osszejon az elso szervezett nemzetkozi talalkozom :) Attol fugg, hogy igy, hogy szunet van, Karen mennyivel tart ram igenyt tobbet/kevesebbet. En keddet irtam neki, hogy esetleg az nekem is jobb.

Es holnap persze indul az 1hetes orulet......

Anitanal - 1.nap: Tunbridge Wells

2010.02.13. 23:33 - vikiaupair

Rogton keszulodni kezdtem, mikor felkeltem. Negyed11 utan vitt ki Matt az allomasra, de csak a 11es vonattal mentem. Redhillben es Tonbridge-ban atszalltam, igy egy ora utan meg is erkeztem a sznob-varosba, ahogy Anita nevezte :)

Anita vart az allomason, o a munkabol jott haza. Elsetaltunk hozzajuk, hegyen laknak, ugyhogy nem sima seta volt:) Szep kis takaros lakasuk van, a baratja nagyon finom, meleg, MAGYAR ebeddel vart bennunket: husleves es sult csirkeszarny sult krumplival, salataval volt a menu. Nagyon jol esett!!! Desszertnek kaptam tiramisut :)

Miutan megtomtuk a bendonket, nyakunkba vettuk a varost. Setaltunk, nezelodtunk, vettem egy fuzetet a sulira. Maga a varos nagyon szep, erdekes, regi hazakkal, epuletekkel, parkokkal. Es tenyleg latszik, hogy nem "cserepessoriak" lakjak fokent...

Hazaerve megvacsoraztunk: mivel Anita az orosztanarom volt a foiskolan, oroszosat ettunk :) Aranyos volt, mert vett пелмени-t, ami olyan, mint a tortellini, csak finomabb. Es ettem majdnem olyan tejfolt, mint az otthoni, azt is az orosz boltban vette. Mar hianyzott, mert nagyon "tejfolos" vagyok. Desszertnek kinder pinguit ettunk :) meg aztan afonyat kesudioval. Erdekes, hogy a mazsolat nem eszem meg, az aszalt afonyat pedig igen, majdnem teljesen ugyanaz...

Kaja utan pedig csak ugy hipp-hopp eltelt az ido, teazgattunk, beszelgettunk, mindenki letusolt, es ha jol emlekszem fel12 fele le is fekudtunk aludni.

Az alku

2010.02.12. 21:55 - vikiaupair

Ma fel8kor akartam felkelni, aztan valahogy ugy sikerult kinyomnom az ebresztot, hogy fel9kor magamtol keltem, szerencsere, igy meg kenyelmesen el tudtam keszulni 9ig. Megreggeliztem, majd nekikezdtem a dolgomnak, kimostam Seb agynemujet is. Kozben jott Lisa, elvittek Thulat setaltatni,  aztan Karen elment fodraszhoz, kb 5honapja volt utoljara, azt mondta. Furdoszobatakaritas, vasalas volt a kovetkezo program. Es 11 utan megjott a tegnapi rendeles a Sainsbury's-bol. Kipakolasztam, majd befejeztem a vasalast.

Be akartam menni Camberley-be, de olyan hulye ido volt, hol esett-hol nem, szoval maradtam a fenekemen es pakolasztam tovabb meg pihentem. Pedig be kell majd mennem az HSBC-hez, mert valami gubanc van a netbankommal. Jobban mondva en magam voltam a gubanc, mert tobbszor egymas utan rosszul utottem be a szuletesi datumomat (150787 helyett 15071987-et irtam be, es letiltott...) Pedig egyszer mar bejelentkeztem, es akkor ment...no mindegy, majd elintezem :)

Elvonultam, kitakaritottam a kis kuckomat, majd visszamentem 3ra. Kimostam a sajat ruhaimat, aztan vartam a "gyerekeimet". Yasminnak nem volt tul jo kedve, a kocsiban beszolt Sebnek, ezert Karen 10 percre a szobajaba szamuzte, hogy gondolkozzon el...Megkerdeztem, hogy mit mondott: "Sebastianra az F betus szot fogom mondani". Karen mondta, hogy tudja, hogy a suliban igy beszelnek, de az o kocsijaban es az o hazaban ilyeneket ne mondjanak es ne is gondoljanak. Merthogy Yas se mondta ki, csak gondolta, de mar ezert is bunti jar. 10 perc utan kijott, bocsanatot kert, es ennyi.

Kerdeztem Karent, hogy hol lehet jo aron parfumot venni, mert mar nagyon regota meg akarom magamat lepni egy DKNY-parfummel. Erre Yasmin: "Nyugodtan hasznalhatod az en parfumjeimet!" :)

A vacsi ma pizza volt, felejtheto. Seb megint aranyos volt, felpattant a pizza utan es kerdezte, hogy mit kerek desszertnek, de nem kertem semmit. A gyerkocok fagyit ettek. Elmostam az uzsis cuccokat, kivittem a szemetet (eleg gyorsan gyarapodik), aztan eljohettem 5kor, mert 7 elott vissza kellett jonnom "baby"sittelni, Karenek mentek vacsorazni Lisaekkal.

Igazabol nagyon jol ereztem magam az este folyaman. Karenek el is mentek 7kor, mindket gyerek a sajat szobajaban volt. Aztan Yas ki akart ulni a kutyak koze a nappaliba tv-zni, de ehhez allitolag szuksege volt Seb egyik parnajara...es igy kerultunk Seb szobajaba...Sebnek van uzleti erzeke, vagy csak siman testveri szeretetbol: 50pennyt kert Yasmintol a parna fel oras hasznalataert. Mondtam, hogy legyen jofej, adja oda neki, felorara tudja nelkulozni, meg hogy nem kerhet penzt a tesojatol ilyenert, es hogy mit szolnanak Mattek. Erre Seb azt mondta, hogy megdicsernek azert, mert ugyesen tud alkudni :) Aztan szo szot, erv ervet kovetett, mar szo volt 1fontrol reggelig, stb...kulonleges es kevesbe kulonleges parnakrol, Yasmin mar majdnem sirt. Mar engem is be akartak vonni, mikor Seb elfordult, Yasmin mondta, hogy lopjam el, stb...Mondtam, hogy valakinek most okosnak kell lenni...pl. Sebnek :) Es erre azt mondta, hogy ket lehetosege van: vagy csak penzert adja oda, es akkor mindkettojuket leszidjak, ha en elmondom; vagy odaadja csak ugy, es akkor elmondhatom Kareneknek, hogy milyen aranyos volt! Szerencsere az utobbit valasztotta, es mindenki orulhetett!

A parna-mizeria utan Yasmin uldogelt Seb agyan, Sebbel pedig wii-ztunk: Guitar Heroztunk...hat, nem mondanam, hogy jo voltam benne, valtottunk is Super Mariora, de az se olyan mar, mint 10 eve :) Na meg Yasmin lustalkodott, kerte, hogy segitsek neki felmaszni az agy vegerol a fejreszhez...de mondtam, hogy azt hiszem, ez megy neki egyedul, nem segitek. Es erdekes modon egyedul is feljutott. Vegul Seb jatszott egyedul, Yasmin pedig olvasott meg beszelgetett velem. Elmondta, hogy jovo heten, ha megyunk a tengerpartra, en fogok az o szobajaban aludni (mindket gyerekszobaban emeletes agy van), o pedig Seb agyanak az "also szintjen", de azt azert ne gondoljam, hogy egymas elott fognak oltozni! :) Karen a szunetre valo tekintettel fel9ig adott "fennmaradasi" engedelyt, merthogy akkor talan 9kor mar alszanak. Volt meg 5 perc, es Seb nagyon benne volt a jatekban, mondtam, hogy mivel vegulis jofejek voltak, kap meg 5 percet. Ugyhogy Yasmint megWCztettem, megmosta a fogat, es aztan minden gond nelkul bevette a gyogyszereit es lefekudt aludni. Meg kellett rola csinalnom egy agyban-fekvos-kepet is (korabban is fenykepeztem egy parat), odavittem neki egy pledet, mert ugyis kerte volna 2 percen belul, aztan villanyoltas es kesz. Azert azt mondtam neki, hogy ha megint hiv, hogy veletlen leesik az agyrol, nem fogok neki segiteni, legyen jo kislany! (erre:"Eddig jo voltam, nem? Ugye ezt fogod mondani anyanak?" Hat persze:) Mondta, hogy nyugodtan hasznaljam a laptopjat, es, hogy milyen jo velem beszelgetni, mert az elozo lannyal nem lehetett...Alina...Jo hetveget kivant, megkerdezte meg egyszer, hogy hova megyek, mert ha szuksege lenne ram, tudnia kell, hol keressen :D

Seb magatol kikapcsolta a wii-t, rogton ment fogat mosni, mikor kertem, aztan meg olvasott egy kicsit, de 9kor mar o is aludt. Jo gyerekek ok :)

Miutan mindket gyerkocot elrendeztem, kipakoltam a mosogatogepbiol, letoroltem a konyhapultot, es vegre leultem :) Holnap pedig megyek Anitahoz Tunbridge Wellsbe, mar varom :) Es csak vasarnap jovok haza, szoval a kovetkezo ket bejegyzest csak vasarnap este fogom megirni valoszinuleg.

Elso nap az iskolaban

2010.02.11. 20:36 - vikiaupair

A reggel szokasosan indult, Yasmin aranyos volt, ma egy kicsit jobban haladtunk. Aztan majdnem elbogte magat, mert "ki kellett kotozni" ahhoz a valamihez, amihez a fizios no is multkor "kikotozte", negyed orat kell legalabb, es minden nap kellene, de amiota en itt vagyok, most csinaltak eloszor. Szegeny igy reggelizett, meg minden...aztan utana meg egy jo  darabig fajnak a labai, annyira feszulnek neki ebben a valamiben.

Elmentek suliba, en mostam-pakolasztam, aztan port toroltem, meg poliroztam :) Karen meg reggel odaadta a csekket (tanfolyamdij), ugyhogy amiatt nem kellett aggodnom. Vegeztem 11 elott, elkeszitettem magam es utnak indultam a suliba...biciklivel, Karen egyik kabatjaban (allitolag az utobbi par au-pair is ebben biciklizett:), meg sapijaban, napszemuvegben, mert nagyon sutott a nap...de sajna eleg hideg volt, es hat a szel...neha az emelkedon, szembeszelben ugy ereztem, hogy most vagy elesek, vagy le kell szallnom, mert nem birom, de vegul egyszer sem alltam am meg! :) Eleg koran odaertem, gyors kifizettem, aztan vartam a teremben, de nem jott senki. Aztan egyszercsak jott a tanar, hogy nem a kiirt teremben lesz az ora. 8an voltunk, egy finn lany, aki a baratjaval el; egy olasz tanarno, egy magyar au-pair (aki a kozeli Deepcutban lakik); egy osztrak au-pair Camberleybol, o is uj, mint en; egy masik olasz csaj, mar vannak gyerekei is; egy svajci lany, aki ugyanitt lakik frimley greenben,  mar o is anya; es egy holland lany, 18 eves. Cserelgettunk telefonszamokat, majd meglatjuk, hogy tudok-e valakivel talalkozni a kovetkezo ora elott, mert egy het szunet lesz most, szoval csak 23-an folytatjuk...Egyebkent jo kis ora volt, nyelvtanbol nem sok ujat fogok tanulni szerintem, dehat ismetles a tudas anyja, es azert rengeteg dolog van meg, amit nem tudok, hatha pont ezeket vesszuk majd :) Beszelgettunk, es ez jo volt :D Ja, es kiderult, hogy Alina, a kozvetlen elodom is ebbe a csoportba jart, es rosszakat mondott Yasminrol. Az olasz lany csak annyit mondott nekem: sok szerencset! Hat en nem erzem ezt olyan rossznak. Karen mondta meg mult heten (mikor az au-pairjeirol meselt), hogy Alina soha nem beszelgetett Yassal, mindig csak 1-2 szoban utasitgatta, hogy: kelj fel!, egyel!, allj fel!, stb, szoval nem csoda, ha nem rajongtak egymasert. Merthogy Yas meg tegnap mondta, hogy Alinat utalta a legjobban az osszes eddigi lany kozul...Nyilvan nem veletlenul alakult igy! Gondolom, hogy kezdettol fogva nem ugy allt hozza Yashoz, ahogy kellett volna.

Suli utan indultam is haza, pont akkor tartottam a gyerkocok sulijanal, mikor meg ott voltak, ugyhogy begurultam az udvarba, jol megijesztettem Yast es Karent, meg vartak Sebre. Mondta, hogy hazahoznak, de mondtam, hogy ha mar eddig birtam, akkor hazatekerek :) aztan mikor elhaladtak mellettem, mutogattak ki a kocsibol, hogy hajra...epp a legnagyobb emelkedonel tartottam :D

Itthon megint viki-krumplipure volt a kivansag, fagyasztott csirkes-gombas, Yasminnak steakes pite melle. Seb most tesztelte, azt mondta, nagyon finom :) Kaja utan megfurdettuk Yasmint, feloltoztettuk, megszaritottuk a hajat Karennel. Yasmin ma is azt mondogatta, enekelgette, hogy en vagyok a legjobb baratja, hogy mennyire kedvel, szeret engem, alig varja, hogy jovo heten eltoltson velem egy delutant a plazaban. (Szerdan megyunk, mikor jon Karen konyveloje). Hat en is alig varom :) Es nem szeretne, ha azt gondolnam, hogy rossz...mondtam neki, hogy csak akkor kezd belole elegem lenni, amikor nem akar valamit megtenni, vagy amikor meg akarja mondani, hogy mit milyen sorrendben tegyek (pl. mielott feladnam ra a nadragot, meg adjam mar oda a kezebe ezt-meg azt)... Mondta, hogy bocsi, de csak kuncogott rajta.

Ezutan segitettem Sebnek az angol haziban, nagyon edes volt, megnevettetett egy parszor :) Volt egy par mondatos kis sztori irasjelek meg idezojelek nelkul, ezeket kellett beirogatni, a masik pedig rajzolos-szovegbuborekba-mondatatalakitos feladat volt. Karen kozben elvitte Yast a szinhazba. Seb egyebkent mindig kerdezgette, hogy mennyi az ido, mert fel7tol valami fontos volt a tv-ben, es pontban 18:30kor vegeztunk! :)

Hazaert Karen, nekem volt egy ora szabadidom, aztan vissza kellett jonnom "vigyazni" Sebre, amig Karen elszaladt Yasminert. Matt szokott ilyenkor vele maradni, de ma Londonban van, valami kotelezo partin, amit o munkanak hiv, de Karen inkabb bulinak tartja :) Kb harom-negyed orat voltam, aztan enyem volt az este :) Mikor elkoszontem, Yasmin kiszolt a WC-rol, hogy menjek be, mert nem akarja, hogy elmenjek, de ha mar muszaj mennem, akkor puszit akar adni es meg akar olelni... Meg kerte Karent, hogy reggel en "keszitsem el" a suliba, ne Karen. De Karen mondta, hogy mivel pentekenkent a szokasosnal is jobban alszik meg az oltoztetes alatt, nem kivanhatja tolem, hogy ott legyek, ilyenkor agyban fekve oltozteti Karen, jo lehet...Mondtam, hogy akkor delutan talalkozunk, es mondta, hogy hianyozni fogok neki :) Mostmar lehet, hogy attol kell  majd felnem, hogy tul joban leszunk, es ezert nem akarja majd Karen, hogy juliusnal tovabb maradjak...bar az meg messze van, majd meglatjuk, hogy en szeretnek-e egyaltalan maradni...addig meg nagyon sok dolog fog tortenni gondolom!

Ja, es valaszolt a harom lany kozul az egyik, akit az au-paires oldalon talaltam. Finn, 19 eves es Deepcutban el, mint Georgina, a magyar lany, szoval kozel. Irta, hogy szivesen talalkozna velem, mert finn a csaladja, igy nem sokat beszel angolul, pedig szeretne. Szoval valamikor fogunk talalkozni elvileg. Karen szerint "tarsasagi pillango" leszek itt hirtelen :) Hat, ugy legyen! :D

Egyebkent van meg egy magyar lany, illetve erdelyi magyar, Wokingban el, ha nem kellene pentek este babysittelnem, talalkoztam volna vele, de igy nem jott ossze.

Matrac-ugy "pont", suli elintezve, Yasmin szeret :)

2010.02.10. 21:50 - vikiaupair

Tegnap este meg beszeltem egy orat skypeon Gabival, aki ezen a kornyeken au-pairkedett, de januartol masik megyebe koltozott. Szegeny mar aludt volna... Nekem konnyen jart a szam, ma csak 9re kellett atmennem :) bar azert fel8kor mar felkeltem!

Mivel gyerekek mar nem voltak, rogton kezdhettem pakolaszni. Mar ment a mosogep, ma Karenek agynemuje volt a soros. Meg a tegnapi szennyes... A kajas kuka melle volt rakva egy doboz daralt hus, meg valami szoszok, gondoltam biztos ki akarja oket dobni Karen. A husin meg is neztem a datumot, 7. volt...Aztan kiderult, hogy a fagyasztobol vette ki (de nem volt mar fagyos), es vacsit akart belole csinalni :) Hat, en kidobtam, szerencsere jot nevetett rajta!

Es kozben csodak csodajara megerkezett a matrac!!! Bar a matrac "takaroja" meg mindig nem... De anelkul azert lehet hasznalni :) Es megjott a levelem is anyustol, a bankkartyam, a PIN-kodom es egy kis bors, vegeta, meg orolt fuszerkomeny :) Koszi anyuskam :)

A mai plusz ablaktisztitas volt, de csak belulrol. Van valaki, aki a kulsoket csinalja, de hogy milyen surun jon, azt nem tudom, rajuk ferne mar egy tisztitas...Ezutan meg felhuztam Karenek uj agynemujet, meg a lepedot.

Ezzel el is telt az ido, aztan fel2kor indultunk Camberleybe. Karen kidobott a banknal, bevaltottam a csekkjeimet (mar az ehetit is odaadta), es mivel volt meg egy oram, szetneztem a plazaban, volt egy csomo dolog, amit venni akartam, probaltam is...erre vettem egy kis piros topankat, amit meg honapokig nem fogok felvenni, de nagyon akcios volt es nagyon szep. Egyszeruen nagyszeru :)

Ezutan megerkeztem a suliba, korabban megmutatta Karen (5percre sincs a kozponttol), es nem is kellett megvarnom a negyed4et, be is hivtak rogton. 2 lany mar bent volt, az egyik magyar volt, mint kesobb kiderult. Eloszor ki kellett tolteni egy 50 kerdeses tesztet, aminek az eleje szinte nevetseges volt, de az utolso kb 15 azert megizzasztott...Annyira fura volt egyebkent, mar jo regota nem voltam ilyen "tesztiros" helyzetben. Gyors megcsinaltam, aztan amig a no kijavitotta, ki kellett toltenem egy adatlapot, mindenfele ittartozkodassal, celokkal kapcsolatos kerdesekkel, meg irnom kellett magamrol, Magyarorszagrol egy kis fogalmazast. Vegul pedig ertekelte a no (3at rontottam), beszelgetett velem egy kicsit, majd besorolt a legmagasabb (advanced) csoportba, amihez persze nem lehet csatlakozni, mert tele van. Kicsit azert csodalkoztam, hogy ilyen szinten vagyok. Szoval mivel az advanced tele van, ajanlotta az alatta levo szintet, az upper-intermediate-t, az nincs tele. Az advanced egyebkent hetente egyszer, hetfo estenkent fel8-fel10-ig, a masik pedig hetente ketszer: kedden es csutortokon fel1-fel3ig van. Azert is mondta a no, hogy szerinte mehetek az upper-intermediate-be, mert ugyanaz a Mike nevu pasi tartja mindkettot. A kurzusok egyebkent januar 18-19-en kezdodtek es marcius vegeig tartanak. A kovetkezo pedig aprilis vegen indul. Az upper-intermediate-bol eddig 9 ora ment le, meg 11 van hatra, ezert 198£ helyett 121£-ba kerul (ha nem lennenk EU-tagok, 270£ lenne az alapar). A tanfolyam vegen nincs vizsga, csak adnak egy papirt, hogy jartal ide. Es ez nem ESOL (English for Speakers of Other Languages), ami sok helyen van, hanem EFL (English as a Foreign Language). Allitolag ez a legjobb suli itt a kozelben. Meg kellett beszelnem Karenekkel, hogy mi legyen... Matt eljott ertem (megint a Jaguarral:), beugrottunk a boltba, aztan haza. Mivel Sebet elvitte teniszre Karen, Bert volt Yassal. Mar Matt is emlitette, hogy most csatlakozzak az upper-int.-hez, es ha szeretnek meg jarni, aprilisban elkezdhetem az advanced csoportot. Aztan Karen is mondta, hogy ha tetszik majd, jarhatok aprilistol is... Ez azert is jo, mert a no mondta, hogy az advanced-ben az emberek tobbsege mar evek ota itt el, es lehet, hogy meg se tudnek szolalni koztuk...igy legalabb lesz idom meg lehetosegem rahangolodni, aztan majd meglatjuk, mennyire jo tanar ez a Mike...na meg mennyire jo a csoport. De nagyon-nagyon rendesek, hogy felejanlottak, hogy kifizetik az aprilisit is :) Emiatt ne aggodjak...hat jo :D Ja, es holnap mar megyek!!

A vacsi egyebkent lasagne volt, Karen vett uj daralt hust :) Mint kiderult, tenyleg nem zavarta, hogy kidobtam, azon aggodott, hogy nem adtam-e oda a kutyaknak. De megnyugodott, hogy nem :) Kaja kozben beszeltunk a hetvegerol is, kivisznek szombaton az allomasra, meg haza is hoznak vasarnap...mert ugyebar megyek Tunbridge Wellsbe, meglatogatom Anitat! Es ma megint kaptam egy pohar bort a vacsi melle...Vegulis, ennyi meg egeszseges, azt mondjak.

Elpakolasztam, most jutott eszembe, hogy elfelejtettem berakni az "ejszakai vizuket" a hutobe. Megfurdettem Yasmint, jokat nevetgeltunk, aztan a szobajaban mondta, hogy en vagyok az elso au-pair, akit szeret. Mar megint az elso valamiben :D Azt mondta, hogy a baratja vagyok a mostmar. Nem tudom mennyi igaz belole, mindenesetre jol esett :)

Es ezzel veget is ert a mai kuldetesem, ma sem szakadtam meg a munkaban. Gondolom meg beszelek anyusekkal, aztan pihi.

Thula, Thula, rossz kutya

2010.02.09. 19:20 - vikiaupair

Ma reggel nagyon hideg volt, de szerencsere mar korabban vilagosodik, es mar 7kor sincs sotet :) Yasmin igeretehez hiven ebren volt, de igy is majd 20 percig oltoztunk (mint altalaban)...nem konnyu, mert Thula allandoan ott legyeskedik korulottunk, Yasmin meg persze simogatja, dobalja neki a labdat (persze vissza is hozza), stb. Ma mar mondtam neki, hogy vezessunk be egy uj szabalyt: ha mar Seb az asztalnal kaja kozben nem beszelhet Thulahoz (Karen sokszor raszol emiatt), akkor o a reggeli oltozes kozben ne foglalkozzon vele, ha egy mod van ra...Karen is mondta neki, hogy ne nehezitse meg a dolgom...Bar nem hiszem, hogy holnap reggeltol barmi is valtozni fog. Vagyis csutortoktol, mert holnap csak 9re megyek.

Ma egyebkent extra kupi volt mindenhol: Yasmin este papirt vagdosott, kb. 200 darabba, de nem volt szabad kidobni, mert fat akar belole ragasztgatni; Seb szobaja is olyan volt, mint ahova a bomba becsapott; meg hat a konyha... Sikerult is eltornom egy borospoharat, ugyhogy megvolt az elso karokozasom :) Karen csak legyintett: "csak egy pohar!" A lenyeg, hogy volt dolgom. Kozben kimostam a sajat ruhaimat is a tobbi mellett, majd a kutyak takarojat :)

Takaritas-pakolas utan vasaltam, volt egy csomo. Egyebkent ha mar valamelyik nap ott tartottam, hogy miben vagyok elso: en vagyok az elso olyan au-pair, aki valamennyire tud vasalni :)

Ezutan beraktam meg egy mosast, megirtam a mai bejegyzes egy reszet, aztan elkertem a porszivot, es vegre felporszivoztam a kis lakasomat (vasarnaponkent felsoprok, de a szonyegen azert volt mit porszivozni).

Hazaert a bagazs a sulibol, de egy gyors atoltozes utan Karen mar vitte is Yast a pszichologushoz, en pedig itthon maradtam Sebbel, ami egyenlo azzal, hogy semmit nem kellett csinalnom. Ehes volt, de Karen mondta, hogy varjuk meg oket a vacsival, szoval csak valami chips-felet evett. Szeretett volna sajtot szolovel, de nem volt szolo...

Kozben azert megis tortent valami: a kutyaknak van egy hulye jatekuk, ami eredetileg egy pluss tigrises maszk, de mar senki nem huzza a fejere, csak Thula meg Shaka jatszanak vele. Par napja kiszakadt, es azota kisebb-nagyobb darabokban jon belole ez a feher nem tudom milyen anyag, amivel ki van tomve, azt szedegetem altalaban, isteni, mikor beleragad a szonyegbe...De nem is ez a lenyeg: Thula gondolom majdnem lenyelte, es elkezdett fuldokolni, nagyon sajnaltam szegenyt, dehat nem vagyok otthon kutya-elsosegelyben...szerencsere kb fel perc (lehet, hogy annyi se volt) utan kijott belole... a reggeli szaraz kutyakaja egy reszevel egyutt...a szonyegre. Meg jo, hogy ma nem adtunk neki konzerv kajat, igy szerencsere nem hagyott nyomot, egy zacskoval szepen felszedtem. Tigris pedig a kukaban kotott ki :)

Egyebkent Thula ma massal is bealakitott: fogalmunk sincs hogy, de kinyitott egy becipzarozott utazotaskat, majd kivett es meterekkel arrebbvitt belole egy takarot, ugy, hogy nem hajtodott szet, meg egy nagy csatos uveget is elvonszolt a nappali kozepere. A taska mar a nyaraloba volt osszekeszitve.

5korul beraktam a sult krumplit a sutobe, hogy kesz legyen mire hazaernek, meg Yasmin hivott, hogy rakjak fel vizet a borsonak. Merthogy a mai vacsi omlett volt, sult krumplival es natur fott borsoval. Es ma megint egy fel pohar bor fogadott az asztalnal, Karen kiuritette az uveget. Apropo pohar, mivel mar nem fert a mosogatogepbe, tobb dologgal egyutt gondoltam elmosom: szerencsesen el is repesztettem, mikor nekiutottem a mosogatonak, szoval elso rombolos napom alkalmaval rogton ket poharat sikerult kivegeznem, nem kispalyazok. Karen azt mondta, hogy ezek rossz minosegu poharak amugy is :D

Vacsi elott megint szoba kerult a krumplipurem, Yasmin dicsergette, hogy milyen fantasztikus, Matt meg mondta, hogy majd versenyezzunk egyszer ket egymast koveto napon, a tobbiek pedig osztalyozzak :) Erre Yasmin csak annyit mondott, hogy: "Apa, ezt csak azert mondod, mert irigy vagy, hogy Viki finomabbakat tud, mint te, es az a husi is mult heten, FAN-TAS-TIC volt!" :)

Vacsi utan pedig az volt a tema, hogy milyen magokat vegyenek majd, mit termesszenek. Minden evben van krumplijuk pl, meg meg egy par dolog, es kb szerintem az osszes zoldseget meg gyumolcsot felsoroltak...kivancsi vagyok, hogy vegul mik lesznek :)

Ezutan haziiras kovetkezett, Matt segitett Yasminnak ordito zene mellett. Matt is mindig iszonyat hangosan hallgatja a zenet, nyilvan tole orokolte Yasmin :)

Ja, es csinaltam nehany kepet is a hazukrol, megkerdeztem azert Karent :)  Meg nem tudom, hogy mikor tudom felrakni, szerintem meg ma, egy kicsit valogatasra szorulnak.

Karen ma eszembe juttatta, hogy holnap van a szintfelmerom, negyed4kor. Kivancsi vagyok, hogy milyen lesz, lesz-e szobeli is?

Tegnap este talaltam egy oldalt, au-pair ismerkedos, talaltam is egy Frimleyben elo nemet lanyt (nem tudom, hogy meg mindig itt el-e). Irtam neki, majd kiderul, hogy valaszol-e.

Holnap reggel csak 9re megyek, Karen mondta, hogy 2re legyek kesz, bevisz a varosba. Az meg, hogy mi lesz a holnapi pluszom, meg rejtely :)

A matrac-ugy folytatodik...

2010.02.08. 18:28 - vikiaupair

Ma 7re jottem, egesz jo ido volt, bar napkozben tobbszor nekikezdett esni a ho, havaseso vagy az eso, mikor melyik. Yasmin fel8ig olvasott es teazott az agyban, addigra Karen is visszaert az allomasrol (Matt ment Londonba targyalni). Sebastian szegeny pedig ma sem ehetett, fel11re ment vervetelre, de Karen 10ig azert elvitte suliba, mivel mult heten mar sokat hianyzott. Ma se dugta ki az orrat indulasig a szobajabol :)

Ma reggel Bert (aki egyebkent voroscsillagos sapkaban jelent meg, vagy amugy is ezt vette volna fel, vagy provokalni akar a tegnap este utan) hozott ujratoltheto elemeket, meg toltot. Megkoszontem, de azert szeretnek majd venni magamnak sajatot. Eddig is gyanitottam, hogy Bert cigizik, mert sokszor erzek cigiszagot itt fent, ha kinyitom az ablakomat (az alattam levo garazsban szokott dolgozgatni), es tegnap is meg ma is, mikor bejott Karenekhez, siman lehetett rajta erezni. Meg is kerdeztem Karent, azt mondta, hogy nyilt titok. Nem kellene neki (szivmutetje is volt mar), sokaig nem is cigizett, de egy ideje  visszaszokott. Pauline elvileg nem tudja, dehat nyilvan neki is van orra :)

Kimostam mindket gyerkoc agynemujet, es termeszetesen kiuritettem a szennyeskosarat. Ha 10 adagot nem mostam a nap folyaman, akkor egyet sem: a snowboardozasbol hazahozott cuccok nagy resze is ott vart, a hetvegen csak Matt ruhaibol mosott ki egy keveset Karen. Yasmin agynemujet pedig azert mostuk ki, mert ugy volt, hogy ma mar tenyleg jon a matrac, Karen fel is hivta oket, hogy pontosan mikor. A no pedig kozolte, hogy nem talalja a nevuket a listan, szerdanal hamarabb biztos nem hozzak ki...Karen tobbszor is beszelt veluk, a velemenye csak ennyi: idiotak...Szoval ma mar harmadszorra "szedtem szet" Yasmin agyat, feleslegesen!

Egyebkent is volt mit pakolaszni a hetvege utan, mire mindennel, a felmosassal, furdoszobatakaritassal is vegeztem, fel 12 lett. Meg megvartam, hogy kimossa kovetkezo adagot, aztan delben elvonultam, megneztem egy filmet, majd haromra vissza.

A gyerekek halalra fagyva ertek haza, a suliban pentek ota nincs rendes futes, 10 fok volt allitolag egesz nap. Yasmin be is ult a kadba, jeghidegek voltak a labai szegenynek, kapott egy forrocsokit is :) A vacsi tonhalas-mindenfele zoldseges salata volt rantott rakfalatkakkal, marvanysajtos ontettel es szaritott hagymaval. Karen mondta, hogy keson jutott eszebe, hogy annyira nem ugralok a halert, de szerinte ha Yasmin megeszi, akkor en is :) Es meg finom is volt! Desszertnek fott kukut ettunk, vajba forgatba, nagyon-nagyon finom volt. Karen csodalkozott, hogy mi csak siman sosan esszuk, ok Del-Afrikaban is mindig igy eszik.

Vacsi utan matekoztam Sebbel, a torteket, tizedestorteket veszik. Eloszor azt mondta, hogy nem tudja, de aztan szinte egyedul megcsinalta mindket feladatot. Egyebkent pedig semmi baj nincs a gyomraval, ezt allapitottak ma meg a vervetelbol es az ultrahangbol. Karen szerint majd kinovi, Matt batyjanak is ez volt a baja kiskoraban (eves utan mindig faj a gyomra). A terdenek viszont van baja, de annyira ezek szerint megsem veszes, mert el tudott menni edzesre. Karen azert ott maradt vele, hogy haza tudja hozni, ha nagyon nem birj

A delutanom a szokasos teendok elvegzesen tul tulajdonkeppen semmittevessel telt. Fel5 utan elment Karen meg Seb, en elpakoltam a konyhaban, rendezgettem a ruhakat, megcsinaltam Yasmin agyat, ujra :) Yas a konyhaban nezett valami filmet a laptopjan, hozza se lehetett szolni, meg apunak se, aki idokozben megerkezett :D Netezgettem, irtam a blogot, tudtam, hogy valamit elfelejtettem, de nem jutott eszembe, hogy mit. Vegiggondoltam, hogy szobak rendben, vizek a hutoben, uzsis cuccok elmosva, konyha feltakaritva, szaritogep megy, szennyestarto kiuritve, agynemuk felhuzva....Es egyszercsak meghallottam, hogy Shaka nyuszit, lattam, hogy borzaszto szomoru szemekkel nez ram...Matt nevetve kerdezte, hogy kaptak-e mar enni? Igen, ez volt az!! :) Shaka eszembe juttatta. Szoval megetettem oket, vegulis maskor is ekkortajt szoktak kapni.

Egy ideig meg ott uldogeltunk, mindharman egy-egy laptopot bujtunk, jol nezhettunk ki...Aztan Matt mondta, hogy egyebkent nyugodtan eljohetek, ha akarok, ugyhogy eljottem. Yasmin letudta a furdest delutan, ugyhogy azzal se kellett bajlodni.

Elegge elfaradtam ma, koran le akarok fekudni. Yasmin megpuszilta a kezemet meg megolelt az elobb, azt igerte, hogy reggel megprobal felebredni az oltoztetesre! Hat, kivancsi leszek... :)

süti beállítások módosítása