2010. január 17. -

Angliai au-pair- és irodai munkaélményeimről olvashatsz, kezdetben ékezetek nélkül :) Mindent persze nem tudok leírni, ami velem történik, nem tudom 100%-ig visszaadni, hogy milyen beszélgetéseink vannak, hogy bánnak velem, hogy érzem magam, de próbálom... Leírok sok - talán felesleges - dolgot, és még több fontosat elfelejtek, de az összkép azért remélem megvan :) Ha véletlenül kerültél ide, és fogalmad sincs ki vagyok, irány a "Csak úgy idetévedtél?"... Ha képeket szeretnél nézegetni vagy többet szeretnél megtudni Yasminról, akkor irány a "Képek + Yasmin" :)

Utolsó kommentek

  • MissMarple: Szia Viki, nem folytatod a blogot az új életedde... (2012.02.24. 12:11) Ami eddig kimaradt...
  • Timiaupair: Szijjja! Elkezdtem olvasni a blogodat, nagyon s... (2012.01.08. 10:58) Ami eddig kimaradt...
  • vica0330: A mostani bejegyzésedet olvasva már kicsit nyugo... (2011.12.03. 20:12) A döntés
  • Utolsó 20

Esemenytelen vasarnap

2010.01.24. 18:25 - vikiaupair

Tegnap ejfel korul fekudtem le, 9ig terveztem aludni...aztan vegul 8kor ismet gyerekzsivajra ebredtem, ezuttal a medencebol jott:) Mint kesobb kiderult, a kissracok is ejfelkor fekudtek le es fel6kor mar fent voltak. Sebastiannak lesz mit kipihennie holnapra, gondolom ma hamar kidol mindenki...

Semmi extra nem volt a mai napomban, reggeliztem, es mivel Kriszta meg mindig nem olvasta el az uzimet, atmentem szolni, hogy koszonom, de nem kell, hogy elvigyenek Guildfordba. Orommel konstataltam, hogy nem minden "rom" marad ram holnapra, nyilvan Karent is zavarja a kupi, es nem mindent tolem var. (Egyebkent hetkoznap is pakol o is nem keveset.) Aztan hazajottem, netezgettem, neztem Jobaratokat, megcsinaltam ez egyik mikros kajat: feherboros-sajtos martasban penne, egy kis bacon es egy kis csirkehusi mutatoban. Es meglepoen jo ize volt, szoval megettem mindet. Ezutan beszeltem anyusekkal (meg mar elotte is), aztan pedig, hogy kimozduljak, elmentem futni az ut menten, majd be az erdobe. Es azt kell, hogy mondjam, nagyon jol esett. Annyira friss itt a levego, zenet hallgattam, teljesen kikapcsoltam. Es lattam mokusokat is :)

Mikor hazaertem, egy csomot skypoltam anyaekkal, ott volt Mama meg Marika is :) bar hol a net, hol anya "rosszalkodott", ugyhogy parszor megszakadtunk. Most 5 ora van itt, epp az All az alku angol verziojat nezem fel szemmel, a cime: "Deal or No Deal?", szinte minden ugyanaz, csak itt taskak helyett piros dobozok vannak. A mienk "profibbnak" tunik.

Ma estere filmeket terveztem, 6kor lesz a tv-ben A terminal es 9kor a Slumdog Millionaire (Getto milliomos), igaz mar lattam mindkettot, de nem angolul...

Es reggel fel8kor kezdodik a het, amit egyaltalan nem banok. Jo ez a szabadido, de ennyit azert nem szeretek egyedul lenni...a heten azon leszek, hogy a kovetkezo hetvegere legyen valami tarsasagom, legalabb egy par orara.

Szabad szombat

2010.01.23. 21:13 - vikiaupair

Elso szabadnapomon 10ig aludtam, megtehettem :) Megreggeliztem, rendbe szedtem magam es atvittem Karennek a laptopjat. Mondtam, hogy bemegyek a konyvtarba buszmenetrendert, de aztan Matt felajanlotta, hogy elvisz, mert o ugyis megy Yasminert Camberleybe. (Yasmin egy baratnojevel vasarolgatott a varosban.) Igy vegul egyutt mentunk el Yasminert, kozben utba ejtettuk a "reggeli" = a "szoke" = a "fiatalabbik" Lisa hazat is, Sebnek kuldtek csizmat. Ja, es persze megkaptam a maradek penzt is, amibol majdnem sikerult is koltenem, amig vartunk Yasminra. Matt a kocsiban maradt, en pedig beugrottam ket uzletbe, es majdnem vettem egy...???...hat persze, hogy taskat...es egy pulcsit is majdnem. De muszaj sporolnom! Persze, azert biztos fogok venni par cuccot, csak eloszor korbenezek, hogy mi hol mennyi, es nem ket uzlet kinalata alapjan dontok.

Matt mondta, hogy ott is maradhatok, es vagy hazajovok busszal, vagy visszajon ertem, de ezt azert megse varhatom el toluk. Camberleybe amugy is majd biciklivel akarok menni, az egeszsegesebb, es nem mellesleg nem kerul x £-ba...

Egyebkent olyan furak ezek az angolok: soha nem faznak? Jo, ma nincs olyan hideg, de en siman elalltam a telikabat meleget, ok meg...vekony pulcsi tetejen egy melleny, stb. Tegnap este is: Matt unokahuga (18 eves) ment valami buliba a Somers-bulibol, es komolyan ugy volt feloltozve, mintha nyar lenne. Kisszandal, vekony gatya, vekony felso, es egy kiskabat. Meg a gyerekek is (bocsi, ha mar irtam), ha suliba mennek: Yasminon peldaul csak a rovid szoknya van, meg a zokni, es nem engedi, hogy rendesen felhuzzuk a szarat. Szoval kivan az egesz laba. Es felul is csak a kispolo meg a kardigan, meg neha egy vekony kabat. Ez meg igy is keves szerintem, hogy haztol hazig viszik oket. Ja, meg Karen hetkoznapi oltozete az elso het alapjan: hosszu szoknya-csizma harisnya nelkul, kiskabat, vagy meg az sem. Nem tudom, hogy a hoban jobban feloltoztek-e, gondolom... :) Mindegy, ezzel nem bantani akarom oket, csak nekem furcsa.

Fel2 fele visszaertunk, elkaptam a laptopot megint. Megeheztem, gondoltam kiprobalom az egyik kajat a fagyasztobol: valami brokkolis csodara esett a valasztasom, merthogy elvileg maig jo (bar gondolom jovo heten se lett volna sok bajom tole). Hat, ha ettetek meg iztelent...a joghurt tobbet ert, amit desszertnek ettem :) Es kaja kozben Jobaratokat neztem, ugy megorultem neki :D

A nap tobbi resze punnyadassal telt. Neteztem, elkezdtem nezni a Gavin es Stacey cimu sorozatot, amit tegnap kaptam Mattektol dvd-n, de mivel majd' leragadtak a szemeim, abbahagytam...na ezert nem szabad ilyen sokat aludni!! :) Kozben hallgattam a kintrol beszurodo gyerekzsivajt: 4kor megjottek Seb baratai, 6an, es rogton a kertben kezdtek a mokat - fociztak, aztan medenceztek. Es itt is alszanak :) Karen errol beszelt egesz heten, hogy majd sokat kell innia, hogy kibirja ezt az oruletet :))

Vartam, hogy valaszoljon Kriszta, de meg el sem olvasta az uzimet. Megirtam neki delben, hogy Matt holnap megy Guildfordba, es el tudna engem vinni, 11 korul talalkozhatnank. Karenekkal abban maradtunk delutan, hogy meg ma este szolok nekik, hogy akkor megyek-e. Nemreg atmentem es mondtam, hogy meg fogalmam sincs. Dehat vegulis holnap 10ig raerek eldonteni :) nem baj, ha ebbol nem lesz semmi (amire az ido mulasaval egyre nagyobb az esely), akkor is mindenkeppen kimozdulok holnap egy kicsit valahova, ha jo ido lesz!

Az ugynoksegtol kaptam egy au-pair-listat keresztnevvel, nemzetiseggel, korral, varossal, telefonszammal, erkezesi es tavozasi idovel. Elvileg egy 26 eves roman es egy 23 eves francia lany van, akik a kozelben, Frimleyben laknak. Irtam egy sms-t a francia lanynak nemreg...bar nem vagyok benne biztos, hogy jo a szam, mert most lattam csak, hogy az en nevem mellett sem az a szam van, amit megkaptam :S Vegso esetben irok a kozvetito lanynak egy e-mailt, hogy ha tud, adjon egy valos elerhetoseget.

Az este tovabbi reszet azt hiszem potencialis ismerosok felkutatasaval fogom tolteni az aupair2aupair.com oldalon...

Sebastian 9 eves lett

2010.01.22. 23:33 - vikiaupair

Ez jo hosszu lett, ugyhogy csak az kezdjen neki, aki raer :)

Amilyen szep volt tegnap az ido, olyan borzalmas ma...Megint esokopogasra ebredtem reggel. A "muszak" elott meg skypoltam Orsival egy kicsit. Mikor 9kor atmentem, csak Karen volt otthon Lisa nevu legjobb baratnojevel, szinte egyidosek a gyerekeik is. Eppen keszultek setalni az erdobe, mert addigra elallt az eso, es vittek magukkal az egyik kutyust is. En megreggeliztem, megreggeliztettem az otthon maradt kutyat is, majd nekifogtam a szokasos dolgoknak.

A mai plusz ismet furdoszobatakaritas (de csak a wc es a mosdok) es vasalas. Most sem volt olyan veszesen sok vasalnivalo, inkabb a zokniparositassal toltottem sok idot. Osszedobaljak szennyest, es lehet, hogy a zokni parja csak 1 het mulva lesz kimosva, most van vagy 10-15 partalan zokni :) Fel akartam mosni a konyhaban meg az eloszobaban, de mondta Karen, hogy felesleges, merthogy sar van kint, vendegeket varunk, buli lesz, majd hetfon. Karen meselte, hogy Sebastian mar fel5kor felkelt, annyira izgatott volt a kis szulinapos :) mondtak neki, hogy fel6ig ne zavarja oket, de a kissrac ott maradt, es folyamatosan figyelmeztette oket, hogy mar csak 15 perc, mar csak 7 perc, mar csak 6 perc.....es fel 6 van, ma van a szulinapom!!! :) biztos nagyon aranyos volt :D

Del fele vegeztem mindennel, aztan meg kitakaritottam a mikrot, letisztitottam a szekrenyajtokat a konyhaban (van egy par). Beraktam volna egy mosast, ha nem fogyott volna el az oblito. Ugyhogy csak kipakoltam a szaritobol, szetvalogattam a cuccokat es elinditottam egy ujabb szaritast, meg fellogattam a fenti korlatra egy nagy agytakarot. Mashogy az eletben nem szaradna meg. Aztan ettem toastot es elvonultam.

Kozben megjott Karen, hozott nekem egy csomo kajat a hetvegere. Legtobbje mirelit kesz kaja, kb amiket hetkoznap csinal, meg hozott kenyeret, gabonapelyhet, szorpot, tejet, cukrot, tesztat, tortellinit, vajat, joghurtot, sajtot, almat, banant, meg meg a jo eg tudja mit :) Meg egy uj mikrot is, hogy meg tudjam csinalni ezeket. A garazs reszben a feljaromnal van egy kis huto, abba pakoltunk be, es van egy ezereves rezso, elvileg az is mukodik. Le fogom oda vinni a kernyerpiritot is szerintem, hogy a vizforrralon kivul minden egy helyen legyen.

Oh, es hozott egy szulinapos kartyat is, mert tegnap elfelejtettem venni. Kerdeztem tole delelott, hogy a frimley greeni postan lehet-e kapni, mert nem akartam ugy mellenyulni, mint tegnap a konyvesbolttal...De mondta, hogy ilyen esoben ne setaljak, majd o hoz :)

A szokasos idoben atmentem, vartam rajuk egy csomot. Aztan vegul befutottak...Yasmint rogton at kellett oltoztetni. Bar eloszor nem igazan tudta kitalalni, mit is akar...tusolni? wc-zni? csak atoltozni?...vegul a wc-zni es atoltozni maradt . A ruhaval viszont voltak "problemak", kivalasztott egyet, majd megsem az kellett, aztan kerte az uj cipojet, majd megse...Karen mondta is, hogy mostmar biztos kezdem kiismerni :) Egyebekent most is elmondta vagy otszor, hogy mennyire szereti a hajamat, megolelt. Miutan Yasminnal vegeztem, bekopogtam Sebhez es odaadtam a konyvet. Tok jol esett, mert tenyleg oszinten orult neki. Atnezegettuk nagyjabol, csomoszor megkoszonte, aztan rohant ki a konyhaba megmutatni a tobbieknek. Meg kellett nezni a posztereket is, es fel is akarja majd rakni oket a szobajaban...mondta Karennek, hogy majd vegyen blue tacket, mert elfogyott.

Elvegeztem a delutani feladataimat, es meg is erkeztek az elso vendegek..."reggeli" Lisa es a ket lanya, akik fel-fel evvel idosebbek Sebnel es Yasnal. Ezutan harman tettunk-vettunk a konyhaban, bar "rendes" kaja nem volt, csak mindenfele egeszsegtelen ragcsalnivalo, meg "muszendvicsek", dehat azokat is el kellett rendezgetni. Megkostoltam egy csomo mindent az este folyaman, de egy reszet azt hiszem nem fogom tobbet fogyasztani :) peldaul megkostoltattak velem egy tenyleg undorito izu M betus valamit, amit baguettere, margarin tetejere kentek (elfelejtettem a nevet, de holnapra megnezem), amirol mondtak elore, hogy ezt vagy nagyon szeretik, vagy nagyon utaljak...hat en azt hiszem nagyon utalom...bar a legtobben itt is utaltak, mert csak Yasminek ettek :) Ja, es megkostoltam a vodkat cranberryvel, es igazan finom volt. Kerdeztek, hogy megkostolom-e (a kerdes az volt, hogy bor, valami mas alkohol, vagy ez?), es hat, miert ne? Amugy ok tenyleg sokat isznak...Matt tok rendes volt, sokszor odajott, es megkerdezte, hogy minden rendben van-e, ertek-e sokmindent, szoljak, ha kerek meg, mert egy perc, es megcsinalja. Es igazabol mindenki nagyon normalis volt.

Nem biztos, hogy mindenkit fel tudok sorolni, aki ott volt, de majdnem mindenkivel szoba elegyedtem. Itt volt Karen egy masik Lisa nevu baratnoje a ferjevel es a fiaval. Befutott "a reggeli" Lisa ferje is. Ott voltak a nagyszulok a szomszedbol, Matt egyik batyja a lanyaval es a fiaval. Es eljott meg egy pasi meg egy no, akiknek nincs gyerekuk, ok is a csalad baratai. Remelem nem hagytam ki senkit...

Szoval voltunk egy paran...de nagyon jol ereztem magam. Yasminnak nem nagyon volt szuksege ram, Karen mondta is, hogy most azert van ez, mert ha korabeliekkel van,  szeretne megmutatni, hogy mennyire onallo. Az ossz feladatom az volt, hogy oda kellett neki vinnem a tusolos szeket, mikor a gyerkocok mentek ki a medencebe furodni. (De atoltoztetni mar nem kellett). Seb annyira edes volt, valakitol kapott csomo felragaszthato tetkot, es 8-9-et magara ragasztott: az orrara, az arcara, a hasara, a karjara, a fenekere...es mindenkinek ezeket mutogatta, kiveve a feneket, azt csak anyanak mutatta meg :) Amugy azt hittem, hogy aki penzt visz ajandekba, az ad egy csomot itt Angliaban, de nem...volt, akitol 15£-os csekket kapott (mondta is, hogy hefon mar menni kell a bankba), de a legtobb 30£ volt, amit kapott, a nagyszuleitol.

Tenyleg jokat beszelgettem, bar eleinte csak hallgattam, aztan elkezdtek kerdezgetni, es a vegen teljesen normalis bszelgetesek alakultak ki. Matt apja, Bert peldaul elkezdett '56rol meg a rendszervaltasrol erdeklodni, aztan kb mindenki bekapcsolodott, aki meg ott volt. Mondta, hogy mikor a '60as evekben Londonban epitettek kulonbozo nagy epuleteket, az egyiknel mind a 20 festo magyar volt, es mind dr. vki volt...Kerdeztek, hogy most jobb-e a helyzet otthon...szerintetek? :S

Es most nem azert, hogy fenyezzem magamat, de tok jol el tudtam magyarazni mindent, amit akartam, es ismet tobben megdicsertek az angolomat. Kerdeztek, hogy hol voltam mar kulfoldon, ahol tanultam angolt? Olyan hihetetlen, hogy kis hazankban akadnak normalis angol tanarok is? :) A "reggeli" Lisaval is jot beszelgettem, es hat Pauline, a nagyi, tenyleg iszonyatosan jo fej. Basszus 74 eves, de tenyleg nem nez ki 60nak sem...A masik baratno, akinek nem tudom a nevet, vele pl. a bankszamlarol beszelgettunk, szerinte par honap mulva tobb lehetosegem lesz, talan lehet jobbra, olcsobbra valtani. Lisa ferje eleg erthetetlenul beszel, de Karen is mondta, hogy o egy szavat se ertette, mikor eloszor talalkoztak, es Lisa is osztotta a velemenyet, pedig o vele el...ez olyan lehet, mint mikor nalunk valaki nagyon hadar, foleg a telefonban, ugye Anett? :)) Tobben is mondtak, hogy "kedvelnek" :) ebben gondolom van egy nagy adag udvariassag, de remelem, hogy nem csak ez mondatta veluk :D

Matt kerdezte, hogy 10es skalan hanyasra ertekelnem az elso hetemet, en meg mondtam, hogy 10esre, mert tenyleg igy erzem. Aztan a masik Lisa ferje elkezdett poenkodni, hogy most meg 10, jovo heten 9, es igy tovabb...hat remelem nem...Karennel is megbeszeltuk, hogy az elso het alapjan teljesen meg vagyunk egymassal elegedve. Mondtam, hogy azert kicsit tartottam a dologtol, mert hallottam mar remsztorikat angol gyerekekrol meg szulokrol...o erre azt mondta, hogy tudja, hogy vannak "rossz" csaladok, de ne feledjuk, hogy o is volt au-pair. Hat, biztos ez is benne van abban, hogy tenyleg ilyen jo fejek. Mondta, hogy a baratnoi is folyamatosan kerdezgettek ot a heten, hogy milyen vagyok, es mondta, hogy teljesen ok, es orul, hogy engem valasztott. Oda is adta a penz egy reszet, mikor mar mindenki elment, most ennyi keszpenze volt, azt mondta. Mondtam, hogy vonja le a telefonfeltoltes 10£-jat meg a szulinapos kartyat, de azt mondta, hogy a telefont maga miatt is toltotte fel, igy nyugodtabb, a "Birthday-card" pedig olcso volt, hagyjam...hat en nem eroltetem...

Nagyjabol elpakoltunk, mikor mindenki elment, lefektettem Yasmint, aztan eljottem. Yas meg utanam kiabalt, hogy a mikrot itt ne hagyjam (ki volt teve bontatlan dobozban az ajto ele). Matt szerencsere elhozta helyettem :)

Ja, es majd elfelejtettem: Matt elovette a sargabarack-palinkat, amit hoztam...es odahozott Lisanak, Karennek es nekem egy-egy kis poharral, MELEGEN. Mondtam, hogy ezt be kellett volna egy kicsit huteni...en igy nem mertem meginni, es ezert Karenek sem, de Matt lehuzta...azt mondta, hogy finom :) de hidegen meg jobb lehet...hat igen...

Utanaerdeklodtem a vasarnapi busznak, valami minimum-szolgaltatas van, de holnap lehet, hogy bemegyek a faluba es szerzek egy menetrendet. A vonatarakat is neztuk, es hat, ahogy lattam, es ahogy felkeszitettek ra, nem egy olcso mulatsag ez a kozlekedes... De Lisa ferjenek van egy kartyaja, amit allitolag 20£ koruli osszegert lehet megvenni barmelyik allomason, es 1 evig megsporolhatod az utazasi koltseged egyharmadat minden utazas alkalmaval. Majd utananaezek.

Es - bar mindenhova azt irtam, hogy "x" ferje - Karenekon kivul senki sincs osszehazasodva, es nekik is nem reg volt az eskuvojuk. Tobben tanakodtak rajta, hogy mikor, vegul maradt 2006 augusztusa, ugyhogy valoszinuleg akkor :)

Viszont mostmar lassan megyek aludni...

Szep ido volt

2010.01.21. 22:26 - vikiaupair

Ma gyonyoru napra ebredtunk...bar itt meg fel8kor szinte tok sotet van. Atmentem, Yasmin akkor kelt fel, es nem szallt be a toloszekbe, amig anyaek bele nem probaltak azt a Jaguarba :) Feloltoztettem, megreggeliztunk, WC-ztunk, marmint o. Ma is megolelgetett, azt hiszem, tenyleg kedvel engem. Aztan Karen elvitte suliba, Sebastian pedig otthon maradt velem, mert 9re vitte Karen orvoshoz, szegenynek egy eve, akarmit eszik, faj a gyomra, de nem tudjak mitol, es most elvitte egy specialistahoz. Egy kicsit "kihasznaltam", hogy otthon van, es kertem tole segitseget a tv bekepcsolasahoz, ne rohogjetek...nem olyan egyszeru az, mint a kis Philips a szobamban otthon...van vagy ezer csatornajuk. Szoval elmagyarazta, megmutogatta, beszeltunk a gyomrarol, a sulirol, a szulinapjarol. Kozben/ezutan pedig megcsinaltam a szokasosat, mostmar nem sorololom fel, mert unalmas lesz :) Amugy magukhoz kepest eleg nagy kupit hagytak, mondta is Karen, hogy bocsi...Ezenkivul ki kellett mosni Sebastian agynemujet (az ovet 4naponta mossak, mert az egyik kutya allandoan ott fetreng Sebastiannal, a tobbieket 2 hetente). A mai napi plusz: tukortisztitas, portorles, butorapolas mehviaszos apoloval...nem veszes, szerencsere sehol sincs sok mutyur, csak a rengeteg del-afrikai "ereklyet" kellett vigyazva arrebbpakolgatni. Ja, es a konyhaba nyilo ket uvegajtot is meg kellett tisztitanom, amiket a kutyak ki tudnak nyitni, gondolhatjatok, hogy nez ki az uveg...

Ezzel vegeztem fel12 utan, ettem toastot jobb hijan. Olyan szep volt az ido, eldontottem, hogy besetalok a faluba, gondoltam biztos van konyvesbolt, merthogy konyvet akartam venni Sebastiannak szulinapjara. (Olyan, mint egy vagany kis tudos, nagyon erdeklik az allatok, a kovek, asvanyok, a foldrajz, es szivesen olvasgat meg nezeget ilyen temaju konyveket; es ha nagy lesz, majmokkal fog foglalkozni Madagaszkaron :) A kocsibol mar lattam tegnap, hogy van szamitogepes, festekes, butorbolt, stb., gondoltam, akkor konyvesbolt is. 10 perc alatt be is ertem a volgybe, rogton megkerdeztem egy szimpi csajt, hogy van-e, de mondta, de mondta, hogy a legkozelebbi Camberleyben van. Kicsit setalgattam, ha mar begyalogoltam, kozben felhivtam Karent (bocs anyuskam, csak egy perc volt :), hogy hol van, es nem megy-e veletlenul a varosba. Aztan vegul bementunk egyutt Camberleybe es vettem egy oceanos konyvet 19.90£ helyett 6£-ert. Remelem fog neki orulni! Van hozza 2 poszter, kulonleges boritoja van, stb. Szerencsere Karen adott csomagolopapirt, mert ahol neztem, csak nagyon lanyosak voltak.

Fel3 fele hazaertunk, 3re visszamentem, de ok csak fel4 korul jottek meg a sulibol. Yasminnak rogton meg kellett mosni a hajat, mert fel7tol drama  szakkore van es elotte sutit akart csinalni Sebastiannak holnapra. Yasmin egyebkent imad sutni (bar ezt pont nem kellett sutni). Szoval megvolt a hajmosas,-szaritas, ahogy csak en tudom :) Megint megolelgetett, aztan mentunk sutizni. Abbol allt az egesz, hogy felolvasztottunk 2 jo nagy tabla Cadburry csokit, aztan belekevertunk egy csomo corn flakest, es beletettuk a masszat kis muffin-formakba. En kozben elmostam az uzsis cuccokat. Ennem kellett egyet nekem is ebbol a csokicsodabol...finom, csak nekem nagyon tomeny. Megbeszeltuk, hogy Karen is jobban szereti a sos dolgokat.

Suti utan felhuztam Sebastian agynemujet, ami sokkal kisebb, mint a paplan, szoval megszenvedtem vele. Aztan kesz lett a vacsink: hejaban sult krumpli babbal, valamilyen szosszal es sajttal. Ket nagy fel krumpli volt nekem megtoltve, de csak az egyiket tudtam megenni...es a masikat ki kapta meg?...persze, hogy a kutyusoknak adtuk, pedig elotte mondta Matt, hogy neki ez az egyik kedvence...hat nyilvan ok valami jobbat esznek majd :) bar nekem tokeletesen megfelelt ez is.

Ja, es kaptam telefont, beleraktam a kartyat, amit az agencytol kaptam. Matt hozta a cegtol, tok uj, headset is van hozza. Alap, de arra pont eleg, amire nekem kell. 

Matt is szoba hozta a vezetest, mondta, hogy szivesen tanitgat, majd meglatom, nem olyan veszes, foleg automata valtoval, meg akkor is, ha nem vagyok hozzaszokva ekkora autokhoz. De hogy mikor lesz ideje, az kerdeses...lehet, hogy soha. (Meg eleg draga egyebkent elintezni, hogy hivatalosan is hasznalhassam Karen kocsijat.) Yasmin nem akarta megerteni, hogy mi az, hogy mi a masik oldalon vezetunk, szerinte attol fugg, merre megyunk :) Es azert eleg furcsa ez nekem, kicsit alaposabban korul kellett neznem, mielott leleptem az utra. Vegul aztan Matt szepen lerajzolt neki mindent, es megertette.

Mellesleg Karen ma kifejtette a kocsiban, hogy milyen szerencses o, hogy nem kell dolgoznia, szoval tisztaban van vele...tobb baratnoje is dolgozik egyebkent. Az egyikkel minden penteken csajos estet tartanak, azzal, akivel tegnap este is ittak, ezert kicsit meg komas volt reggel :)

6 utan Matt elvitte Yasmint a dramara a Jaguarral (szetszedve befer a szeke), Karen pedig aktivalta es feltoltotte a kartyamat 10£-tal, aztan elvonultam. Ma is hoztak nekem a boltbol mini chipset, azt hiszem, elropogtatom.

Irt Kriszti, hogy akar most vasarnap is talalkozhatunk Guildfordban, ugyhogy lehet, hogy mar az elso hetvegemen sem maradok egyedul, de ne kiabaljuk el...ha tenyleg nincs busz vasarnap (ennek meg holnap utanakerdezek, elvileg lennie kellene), akkor maradok a kornyeken. Es a nyelvsulival sem jutottam meg semmire, majd be kell menni szemelyesen, mert nem akarok egy csom openzt kidobni az ablakon, ha nem muszaj.

Mostmar eleg keso van, ugyhogy lassan megyek aludni, azert elfaradtam ma :)

Anglia igazi arca :)

2010.01.20. 21:33 - vikiaupair

Tegnap este elgondolkodtam rajta, hogy milyen jo, hogy meg semmifele csapadek nem esett...na pufff...reggel arra ebredtem, hogy kopog az eso a teton, ami kesobb atvaltott havasesobe, majd hova alakult. Ma 9re kellett csak atmennem. Sebastian minden szerdan karatera jar suli elott, ilyenkor Matt viszi el oket itthonrol, es a 8:40es sulikezdesig tartanak egy apa-lanya-orat Yasminnal.

Mindket szulo otthon volt, mikor atmentem. Most is kerdeztek, hogy biztos rendben van-e az ujjam (tegnap is kerdezte Karen, hogy tudok-e igy porszivozni, mert ha nem, akkor hagyjam:) Majd Karen elvitte Mattet dolgozni Matt kocsijaval (egyireszt azert, mert Karen nagyon nem szereti a csere Fordot, masreszt pedig, mert Matt ma kapta meg az uj kocsijat, igy o azzal jott haza delutan). En pedig megreggeliztem, es elvegeztem a delelotti mindennapi teendoket, mint pakolas, konyha rendbetetele, porszivozas mindenhol, mosas-szaritas-mosogatas-mosogatogepbe ki-bepakolas, ja, es megetettem a kutyukat, akik mostmar nagyon szeretnek engem :)

Mivel mindennel vegeztem meg 11 elott, kitakaritottam a mosogato alatti reszt a konyhaban, ahol a tisztitoszerek vannak, mert szerintem jo ideje nem tortent ott ilyesmi...es mar nem birtam nezni minden alkalommal, mikor benyultam oda valamiert. El is rendezgettem oket, mostmar legalabb tudom, hogy mit hol talalok.

Ez nem is tartott sokaig, negyed12 fele befejeztem, pont hazaert Karen es mondta, hogy 12:30kor bemegyunk Camberleybe. Letusoltam, elkeszultem, a megbeszelt idoben indultunk is. Ugy volt, hogy megyunk bevasarolni, de az ido miatt nem volt kedve Karennek, azt mondta, ma tul lusta ehhez...ezek az angolok tenyleg megzavarodnak, ha egy kicsit esik valami, ami nem eso :)

Szoval vegul "csak" a bankszamlamat inteztuk el, Passport Accountot nyitottunk az HSBC-nel, ahol hihetetlenul kedves volt a bankos neni, de tenyleg!! A vegen meg kezet is fogott velunk. Andi is mondta (akivel a repulon talalkoztam), hogy ez a bank a legjobb, es azt is mondta, hogy barhol is nyitom, ne a legalapabbat kerjem, mert azt csak penzfelvetelre tudom hasznalni (meg persze lehet vele fizetni). Szoval nem a "basic"-et kertem, igy havi 8£-ert van netbankom, ugyhogy tudok vele pl.repjegyet foglalni, vonatjegyet venni, utalni, stb. Matt kerte, hogy holnapra vigyem at a papirokat, amiket kaptam, szeretne atnezni, szerinte nagyon sok a 8£. Hat nem keves, az biztos... Ami miatt egy kicsit aggodom, es amire tobben is felhivtak a figyelmemet, hogy megforditottak a nevemet. Mondtam nekik, hogy szerintem hagyni kellene Nemeth Viktorianak, merthogy igy hivnak :) Azt mondjak, ez nem lesz gond. Ugyhogy Viktoria Nemethkent irtam ala. (Ja, es eloszor Victoria szerepelt a papirokon, pedig a neni az irataimrol masolta. Aztan szoltam, es termeszetesen atjavitotta.) A bank utan meg beneztunk ket sportboltba, Sebastiannak akart siszemuveget venni, vegul egy pulcsit, gatyat a sicucc ala, es egy kabatot vett. Sebastian es Matt jovo het utan, keddtol pentekig Skociaba mennek snowboardozni baratokkal (bar meg sielni sem sielt egyikuk sem:). Egyebkent ugy volt, hogy Ausztriaba vagy Franciaorszagba mennek, de dragabb lett volna es Matt baratja nem tud kivenni olyan hosszu szabit. Ja, es Karen mondta, hogy Matt fel a repulestol, habar ezzel is foglalkozik az utazasi irodajaban. Ja, es azt is megtudtam, hogy Karen is volt au-pair regen del-afrikai letere Izraelben, osszesen 7 evig utazgatott a nagyvilagban, es mindenhol dolgozott valamit. Huu, kicsit elkalandoztam....szoval az egyik boltban talalkoztam ket magyar csajjal, meghallottam, hogy a probafulkenel magyarul beszelnek, ugyhogy megszolitottam oket, de nem sokkal kesobb mar mentunk is.

Indultunk volna haza, am a "kis" BMW nem akart elindulni...10 perc probalkozas es telefonalas utan vegul elindultunk (tegnap szervizeltek pedig). Fel3 korul hazaertunk, volt meg fel oram. 3kor atmentem, nem sokkal kesobb hazaertek a gyerkocok is. Yasminnak nem volt jo kedve,  aminek egyik oka az volt, hogy fel4re vartak a fizios not, a masik pedig, hogy ma elesett az uszodaban, valoszinuleg, mert nem tartottak rendesen, amikor atraktak valami specialis uszos szekbe, amirol egyelore elkepzelni sem tudom, hogy nezhet ki. A lenyeg, hogy elegge megutotte a jobb labfejet, mar kezd kekulni. Karen mondta, hogy at kellene venni az itthoni ruhat, de Yasmin kerte, hogy inkabb en segitsek neki, ne az anyukaja :) Aztan megjott a no, meghozta a 110£-os specko cipojet, aztan jol megkinozta szegenyt valami nagy szerkezettel, amihez szo szerint oda volt kotozve. Na jo, nem kotozve, hanem tepozarazva, de szinte ugyanaz. Aztan megmozgatta a labait, kb egy orat volt. Kozben befutott Matt is a vadiuj (ha jol lattam a szinet felhomalyban) sotetzold Jaguarjaval, drapp borulesekkel. Hat....szep kis jargany mit ne mondjak...Karen mondta delutan, hogy mar regi vagya volt egy sportkocsi...hat, most valora valt :) De megtartjak a BMW-t is, mertnem eri meg nekik eladni, es ha Mattnek kell vinnie Yasmint, szukseg van egy nagy autora.

Aztan Karen csinalt nekunk tortellinit es tesztat, valami iztelen szosszal...felejtheto. Most eloszor kellett egyedul segitenem Yasminnak a WC-n, szegenynek mindig kuzdeni kell. Majd elpakoltam a konyhai cuccokat, ruhakat, elmostam az uzsis taskakat, megetettem a kutyakat, majd megfurdettem, feloltoztettem Yasmint. Megint beszelgettunk, olyan aranyos, folyamatosan erdeklodik, nezegeti a nyaklancomat, ovemet, mindig dicseri a hajamat, ma megkerdezte, hogy eredeti-e a hajszinem, szerinte nagyon szep :) Aztan jott a nagyi, tenyleg tok jo fej. Rohogtek, hogy ez egy "injury-family", merthogy mindenkinek van valami baja :) Mint kiderult, hetfon Sebastian is elesett az uszodaban. Mar csak Karen es a nagypapa log ki a sorbol.

Ma ennyi volt a napom, 6 korul jottem at. Este Matt lesz a gyerekekkel, Karen megy a baratnojehez pletyizni. Reggel fel8kor van jelenesem. Lassan tusolok, aztan beszelek anyusekkal. Orsika ma vizsgazott, remelem jol sikerult neki :)

E-mailezgettem is egy keveset. Irt Anita (a legjobb nyelvtanar, akit ismerek; a fosulin tanitott nekem oroszt; a szomszed megyeben el mar 1,5 eve), ugyhogy ugy nez ki, valamikor talalkozunk a kozeljovoben :) Es Kriszti is irt, aki a kozelben lakik, hogy talalkozhatunk, ugyhogy talan alakulgat a szocialis eletem :D

Kezdek belejonni...

2010.01.19. 20:03 - vikiaupair

Reggel fel8ra mentem at, Sebastian tv-zett, Yasmin egy fotelban uldogelt a nappaliban. Segitettem neki feloltozni, szegenynek nagyon merevek es allandoan hidegek a labai, es a kezeit sem tudja annyira szabadon mozgatni, hogy egyedul fel tudja venni a kardigant.  Mar tegnap is mondta, hogy szereti a hajamat, ma mar meg is simogatta, mikozben oltoztettem. Aztan beult a toloszekbe, es kimentunk a konyhaba reggelizni, kozben Sebastian is megjelent. Kipakoltam a mosogatogepbol, es hat, ismet nem en lennek: eleg nagy darabot sikerult eltavolitanom a jobb gyurusujjambol egy kek szinu kessel, ami teljesen muanyagnak latszott...es mint kiderult, tegnap este Matt is ugyanazzal vagta el a kezet, de o egy kicsit durvabban. Ugy viselkedtek, mintha valami oltari nagy baj tortent volna, Karen rogton hozott papirtorlot, kipakolta a sebtapaszokat es egy fertotlenito kremet, aztan cserelgette a papirt, mert elegge verzett. De nem veszes :)

Adtam a kutyaknak kajat, elpakoltam a konyhaban, rendbe tettem a szobakat, felporszivoztam mindenhol; felmosni ma nem kellett. Kozben kaptam fincsi teat. Aztan megjelent Matt anyukaja, hetvenvalahany eves, de 60nak se nez ki. Kisminkelve, haja megcsinalva...szeretnek en igy kinezni ennyi idosen! Tegnap elesett az erdoben, meghuzodott a csukloja. O is szornyulkodott a kek kesen... :) Nagyon kedves volt egyebkent, o is dicserte az angolomat, ezek szerint a tobbi au-pair meg ennyire sem tudott. Egeszen pontosan a "brilliant" szoval illette. Azt is mondta, hogy volt olyan is, aki mindig ugy csinalt, mintha ertene, amit mond, nem mert visszakerdezni, pedig nem is ertette. Hat en kerdezek, ha valami nem tiszta, akkor kicsit mashogy magyarazzak, es vegul megertem :)

A mai plusz a vasalas volt...azt hittem, hogy majd lesz egy csomo, de szerencsere ugy nez ki, nem mindent vasaltat. Csak a gyerkocok sulis ruhait, poloikat, Matt poloit. Nem volt veszes, fel12 fele vegeztem is. Persze lehet, hogy penteken mar tobb lesz...Aztan atjottem a sajat ruhaimert, es azokat is kivasaltam, ha mar ugy belejottem...a borondben egy kicsit osszegyurodtek. Del fele atjottem a kis lakasomba.

Karen mondta, hogy Matt csinalt tegnap finom salit, egyem meg nyugodtan ebedre. Tenyleg finom volt, bar egy-ket osszetevorol fogalmam sem volt, hogy mi :) Mindegy, megettem. Netezgettem, ha mar Karen van olyan kedves, es mindig felajanlja a laptopjat. O csak akkor hasznalja, ha muszaj, nem igazan szereti a szamitogepeket. Beszeltem a  hugicammal, aztan 3ra visszamentem.

Kipakoltam a szaritogepbol, osszehajtogattam es a helyere vittem a ruhakat, miutan betettem meg egy adagot. Egybkent nagyon keves ruhat tesznek a mosogepbe es a szaritoba, kb harmadannyit, amennyit mi tettunk bele otthon, pedig az oveke nagyobb. Mikor ezzel vegeztem, hazaertek a gyerkocok a sulibol. Sebastian rogton ment a szobajaba, valamin osszevesztek Yasminnal korabban. Nem sokkal kesobb Matt (kozben hazaert atoltozni, valami targyalasra ment) es Karen is elmentek, Karen szuloire ment a suliba. Es itt egyenkent leulnek a szulokkel evente 3szor, nincs "tomeges szuloi", mint nalunk. Ez olyasmi, mint nalunk a fogadoora, csak ez kotelezo.

Fel4 fele kesz lett a kaja, amit Karen mar korabban berakott a sutobe: pasta volt, gondolom mirelit. Az tulzas, hogy finom volt, de jobb, mint amire szamitottam. Csak harman voltunk otthon, tenyleg nagyon jol neveltek. Mindent udvariasan kernek, nem ugraltatnak, akar ki is szolgaljak magukat (kaja utan tegnap is zselet ettek,  ma Sebastian vette ki a hutobol, kerdezte, hogy kerek-e, de inkabb kihagytam). Es peldaul megkerdezte, miutan befejezte, hogy elmehet-e a szobajaba. Miutan Yasmin is befejezte, elmostam az uzsis taskakat, dobozokat, elpakoltam a konyhaban, betettem a cuccokat a mosogatogepbe, majd segitettem Yasminnak furdeni es hajat mosni. Megvannak a specialis technikak mindenre, meg gyakorolnom kell, de bele fogok jonni. Egyebkent megmossa magat egyedul, csak a hajat kell nekem mosnom, mert nem igazan tud odanyulni a kezevel . Egesz jot beszelgettunk ismet, es kozben Karen is hazaert. Megszaritottam a hajat a nappaliban, es raadtam a pizsit. Mondta Karennek, hogy szeret velem hajat mosni, mert nem csinalom olyan durvan, nem huzom ugy a hajat, mint az elozo au-pair.

Aztan Karennel raadtunk Yasmin labaira egy szerkezetet, aminek elfelejtettem a nevet, magyarul nem tudom, hogy hivjak. Eloszor valahogy felkuzdotte magat egyedul a kanapera (egyebkent egy kicsit tud maszni a foldon, nem teljesen mozgaskeptelen), aztan Karen megprobalta kinyujtani a labat, de szegenykem mindig befeszitette, szoval nem volt konnyu, de vegul sikerult. Es igy egy kicsit kijohetett a szekbol, borzaszto lehet az egesz napodat/eletedet egy kerekesszekben tolteni.

Ezutan kipakoltunk Karennel a szaritobol, szetvalogattam es osszehajtogattam a ruhakat. Majd Karen elengedett pihenni, szoval fel6ig tartott ma a napom. Azt hittem, meg meg kell etetnem a kutyakat, de Karen mar megtette. Holnap csak 9re kell mennem, a  delelotti takaritas utan elvileg visszamegyunk a bankba es elintezzuk a bankszamla-kerdest, elmegyunk bevasarolni, beszerzunk egy buszmenetrendet, stb.

Tusoltam, beszelgettem anyusekkal, talan egy filmet is megnezek ma. Es valaszolt az egyik lany, akinek irtam, bar nem vagyunk tul kozel egymashoz, mint kiderult, de hatha ossze tudunk hozni egy talalkat.

Az elso "munkanapom"

2010.01.18. 23:23 - vikiaupair

Az elso igazi napomon 9re kellett atmennem, addigra hazaert Karen a sulibol. Megreggeliztem, majd elmondta, hogy melyik napon mit kell majd csinalnom...ami kozos: nyilvan minden nap el kell pakolni a konyhaban, es minden nap fel kell porszivozni mindenhol, valamint el kell pakolni a gyerekek szobajaban. A mai napi plusz a furdoszobak takaritasa volt. A gyerekekeben kad, a szulokeben tusolo van, de a kadat mar nem, csak a wc-t hasznalja Yasmin es Sebastian. Yasmin miatt alacsony a wc es van egy kapaszkodo is mellette. Ma meg mindent egyutt csinaltunk, megmutatta, mit hogy szeretne. Az azert fura volt, hogy mikozben porszivoztam, felmostam, terelgetni kellett a kutyusokat :)

Del korul vegeztunk is, aztan volt egy kis szabadidom. Ugy volt, hogy delelott eljonnek Karen kocsijaert (mult heten tortent valami az "agyaval", ami miatt mar nem biztonsagos vezetni). Egyebkent egy nagy Chryslerrol beszelunk, specialis, tobbfele allithato, forgathato ulessel Yasminnak, es persze minden automata, az oldalajto is. De a kocsiert csak keso delutan jottek (ez egy ujboli telefon utan kiderult, es tenyleg nagyon sokat telefonalnak az angol nok:). Szoval 1 utan a csere Ford Galaxyval bementunk Camberleybe, ami kozelebb van, mint gondoltam. Beneztunk a bankba, megkerdeztuk, hogy mi kell a bankszamlahoz, majd lesz az is...vettunk Sebastian szulinapjara vicces kartyakat (majd nekem is valami ajandek utan kell neznem), voltunk a Sainsbury's-ben, vettunk egy-ket dolgot, pl. vizkooldo-port a vizforralomba. Ennek oromere foztem is egy finom teat, amit sikeresen felrugtam, es az egesz a szonyegen kotott ki...nem is en lennek...
Ut kozben beszelgettunk, emlitette, hogy majd gyakorolhatom a vezetest Mattel, hogy tudjam hasznalni a kocsit. Azt is mondta, hogy valamikoir kapok egy mikrot, es nagybevasarlaskor kapok kulon tisztitoszereket, hogy ne kelljen athordani, ha takaritani akarok "itthon".

Fel 3kor hazaertunk, 3ig netezhettem egy kicsit megint. 3 utan hazaertek a sulibol, egyenruhaban!! Aranyos kek pulcsi/kardiagan, alatta kihajthato galleros feher ing/polo. 3 garnitura van mindkettojuknek. Karen sutott sausages-t repaval, krumplival, es volt melle sajtszoszban sutott karfiol es brokkoli, Yasminnak barany :) Kaja utan elpakoltam, elmostam az uzsis dobozaikat, kulacsokat. Megetettuk a kutyakat, es mivel????....a maradek sausages-zal es zoldsegekkel..., osszekeverve kutyakajaval. Karen mondta, hogy o mindig megvarja Mattet a kajaval, es gondoltam, hogy nem csak azt eszik, amit mi meghagytunk, de azt nem, hogy rogton, meg szinte friseen, melegen a kutyaknak adja.

Karen megmutatta, hogy kell Yasmint furdetni (van egy kulon toloszek erre), aztan 5re elvitte Sebastiant teniszre. Feladtam Yasminra a pizsit, aztan beszelgettunk es szineztunk a szobajaban. Megbeszeltuk, hogy valoszinuleg jol kijovunk majd egymassal :) hat remelem tenyleg igy lesz, Matt szerint o a nehezebb eset...Egyre inkabb ertem a beszedet, de azert hallatszik egy kicsit, hogy beteg, jobban oda kell figyelnem, mint a tobbiekre.

Azt hiszem 6 korul jottem at a rezidenciamba. A gyerekek egyebkent altalaban mar 7kor lefekszenek, ezt sem gondoltam volna.
Tusoltam, pakolasztam. Irtam iwiwen ket lanynak, akik nem laknak olyan veszesen messze tolem, jo lenne azert valakivel megismerkedni majd. Az agency is adott telefonszamokat es neveket, majd ha lesz telefonom (elvileg Matt ad majd egyet), lehet, hogy felhivok egy-kettot, aki elerheto kozelsegben lakik hozzam.

Ennyi tortent ma, kivancsian varom a folytatast :)
Lassan aludnom kellene, fel8ra megyek reggel.

 

süti beállítások módosítása